Na Apple verliest ook Google zijn nieuwe smartphone in een bar
Nieuws

Na Apple verliest ook Google zijn nieuwe smartphone in een bar

maandag 29 oktober 2012 09:17

Een medewerker van Google vergat de nieuwe Nexus 4 in een bar in San Francisco. Herkenbaar? Apple verloor er ook al twee kostbare prototypes.

Een tip voor alle grote technologiebedrijven: neem geen prototype van langverwachte producten mee als je een avondje gaat doorzakken. Apple liet in 2010 en 2011 respectievelijk de iPhone 4 en 4S al in een bar in San Francisco slingeren. Nu is Google de Nexus 4, het nieuwe en officiële vlaggenschip van Android, eind september in een bar kwijtgeraakt. Eigenaar van de betreffende bar Club 500, Jamin Barton, vond het aanvankelijk niet zo vreemd: "We vinden ongeveer twintig smartphones per week." Barton viel wel iets op: de smartphone had een sticker met 'not for sale' op de achterkant en er zat geen simkaart in het toestel.

Barton liet de smartphone bekijken door Dave, een reguliere klant met een grote interesse in mobiele technologie, die het toestel direct als de Nexus 4 identificeerde. Dave zou de volgende dag naar Google bellen om de internetgigant over het toestel in te lichten. Op die dag kreeg Barton een verontrustend telefoontje van Dave: "Google heeft hun telefoon verloren, iemand is ontslagen en de Google-politie komt eraan", riep Dave angstig.

Google's beveiligingsmedewerker Brian Katz zette Dave voor het blok met beschuldigingen van diefstal, die direct instemde met de teruggave van de Nexus 4. Dave en Barton hadden echter wel één voorwaarde: Katz moest kunnen aantonen dat hij voor Google werkte. "Wat moest ik anders doen, zoeken naar de man met het Google-shirt? Hoe kon ik er zeker van zijn dat hij niet voor Apple werkte?", aldus Barton. Katz wilde echter zo spoedig mogelijk afspreken, ging niet in op de eisen (de enige aanwijzing voor zijn functie is een karig LinkedIn-profiel) en reed direct naar de 500 Club om een bezoekje aan Barton te brengen.

Barton was echter al uit de bar verdwenen vanwege de opdringerigheid van Katz en belde zijn advocaat. Aangekomen in de bar bedreigde Katz verschillende barmedewerkers door te zeggen dat hij ze 'uit de problemen wilde houden'. Later die avond kreeg de beveiligingsmedewerker de smartphone toch nog van Bartons advocaat overhandigd. De advocaat had eerder nog gebeld naar Google om de functie van Katz te verifiëren.

Om Bartons mond te snoeren, bood Katz hem nog een smartphone ter waarde van 300 dollar aan. Wired kwam echter achter het hele verhaal en heeft Barton een bedrag betaald voor zowel het verhaal als de foto's. Twee weken na het incident lekte weer een prototype van de Nexus 4 via een Wit-Russische website uit. Hoe de website aan het toestel komt, is niet bekend.

De Nexus 4 beschikt over een 4,7 inch lcd-scherm, Snapdragon S4 quadcore-processor, 2 gb werkgeheugen, 8 megapixelcamera en Android 4.2. Een gelekte handleiding van het toestel bevestigt de ondersteuning voor draadloos opladen. Het nieuwe vlaggenschip van Google's Android zou eigenlijk vandaag worden aangekondigd, maar het Google-evenement gaat niet door vanwege het gevaar van de orkaan Sandy. Google heeft nog geen nieuwe datum vastgesteld.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

volgensmij gaat dat gewoon expres om aandacht op dat product re vestigen...

 

Zou goed kunnen. Ik twijfel echter, want dit kleine fiasco is geen goede PR voor Google. Benieuwd of ze nog een keer bekendmaken dat het één grote grap was.

 

Nieuwsbrief