Nauwelijks herkenbaar als elektrische fiets
Nieuws

Nauwelijks herkenbaar als elektrische fiets

dinsdag 10 april 2012 10:32

De Specialized Turbo heeft zijn accu prachtig weggewerkt in het frame.

Vroeger, toen ik nog een bikkel was, fietste ik 34 kilometer per dag. Door weer en wind, met regenpak en twee plastic zakken om de schoenen. Tegenwoordig fiets ik - heel sneu - alleen nog maar in een straal van vijf kilometer rond mijn huis. Heel af en toe maak ik eens een 'tour de provincie', maar dat is absoluut geen excuus om een fiets met 27 versnellingen te hebben.

Toch keek ik likkebaardend naar de Specialized Turbo. Een fiets waarmee je met twee vingers in de neus 45 kilometer per uur kan fietsen, dankzij trapondersteuning. Normaliter rijd je dan met zo'n 65+ accupack onder de bagagedrager. De Specialized heeft de accu prachtig weggewerkt in het frame. Net als de kabeltjes trouwens.

De Turbo weegt als gevolg van de accu en elektrische motor wel 23 kilo. Dat is voor een sportieve fiets belachelijk veel, maar voor een elektrische fiets weinig. Het ding van drie hoog naar beneden tillen zal geen pretje zijn, maar een workout die compenseert dat je daarna aanzienlijk minder energie nodig hebt om hard te gaan.

De fiets kost, schrik niet, 5490 euro. Goede reden om mijn eigen fiets maar weer eens uit het vet te halen.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Is het niet een beetje tegenstrijdig om een elektrische motor op een sportfiets te zetten of zie ik hier iets over het hoofd?

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Specialized zegt zelf dat ze dit kunnen maken omdat hij zo ontzettend hard kan... Maar als ik me niet vergis rijdt een beetje racefietser ook 40 kilometer per uur. Dus volgens mij heb je een punt. 

 

Wat voor snelheid haal je met een normale elektrische fiets als je een beetje aanzet? 30-35 km/u/
Voor de helft van het geld en een makkelijk te behalen snelheid van minimaal 50-55 km/u koop ik em meteen.

 

Volgens mij mag een electrische fiets in Nederland maar 25km/u. Als je sneller wil werkt de motor niet mee. Een fiets waarmee je zonder grote inspanning 45km/u mee kan rijden zal je waarschijnlijk een nummerbord voor moeten hebben, zodat het eigenlijk een scooter is (met geel kenteken).

 

Nieuwsbrief