'Nederland loopt voorop met contactloos betalen'
Nieuws

'Nederland loopt voorop met contactloos betalen'

dinsdag 08 december 2015 18:48

De helft van alle betaalpassen heeft nu een nfc-chip voor contactloos betalen. Er is in ons land nog geen fraude met nfc-betalingen gemeld.

Heb je wel eens met de nieuwe app van ING betaald? Op het moment dat je de telefoon bij een betaalterminal houdt, wordt er een proces gestart om de betaling uit te voeren. Dit achterliggende systeem is niet ontwikkeld door ING, maar door Mastercard - het bedrijf dat je waarschijnlijk kent van de creditcards.

Mastercard is een belangrijke betalingsverwerker in Nederland. Het bedrijf bestaat grotendeels uit twee producten: de Mastercard-creditcard en Maestro-betaalkaart, die beide door Nederlandse banken worden gebruikt. De betalingen die met beide kaarten worden gedaan, verwerkt Mastercard middels een eigen systeem.

Zo werkt contactloos betalen
Op dit moment betalen we in Nederland op twee manieren contactloos: via een nfc-pas of via de nfc in onze smartphones. "Daar zit weinig verschil in", legt Mastercard Nederland-directeur Arjan Bol uit. "Je maakt eigenlijk van je mobiel een pasje, want beide werken met een nfc-chip. De transactie en het verwerken daarvan blijft dan ook hetzelfde."

Zodra je jouw nfc-pas of smartphone tegen betaalterminal houdt, wordt je pasnummer naar een zogeheten switch gestuurd. De switch, een soort server, kijkt welke bank bij het pasnummer hoort en stuurt het betalingsverzoek door. De bank bekijkt vervolgens of de betaling geautoriseerd kan worden: bestaat de klant, is de rekening nog geldig en staat er genoeg saldo op?

"De kracht van contactloos betalen is dat het systeem gebruikmaakt van infrastructuur die al bijna 3 miljard keer per jaar wordt gebruikt om te pinnen. Daarom loopt Nederland zo voorop met contactloos betalen: we hebben het systeem om deze nieuwe betaalmethode snel uit te rollen. Inmiddels ondersteunt 40 procent van alle betaalterminals contactloos betalen en is meer dan de helft van alle betaalpassen van een nfc-chip voorzien."

Hoe fraudegevoelig is contactloos betalen?
Volgens Bol is contactloos pinnen relatief veilig: "Je kunt tot een maximum van 25 euro contactloos betalen zonder pincode. Na een totaal van 50 euro wordt je pincode ter controle alsnog gevraagd. Hierdoor is contactloos betalen gewoonweg niet zo interessant voor criminelen." Mocht een kwaadwillend persoon je het maximumbedrag afhandig maken, dan vergoeden de banken dit.

Bol: "Er is tot op heden nog geen één keer fraude met nfc-betalingen gerapporteerd. Allereerst moet je zo'n terminal aanschaffen en configureren, daarnaast ook nog eens aan een rekeningnummer koppelen. Je ziet dat criminelen zich vooral richten op internetoplichting en phishing, omdat dat meer geld oplevert."

Contant geld nog goed voor de helft
De helft van alle transacties in Nederland gebeurt nog met contant geld. Dat geldt dan met name voor de kleinere bedragen, bijvoorbeeld een bloemetje op de markt. Contactloos betalen richt zich juist op deze kleinere bedragen, waardoor cash geld volgens Bol steeds minder belangrijk wordt.

Inmiddels is 4 tot 5 procent van alle transacties contactloos. Er wordt dan voor ongeveer een tientje gepind. Bij traditioneel pinnen wordt er gemiddeld zo'n 30 euro afgerekend. Bol merkt op dat contactloos betalen ook een stuk sneller gaat dan contant afrekenen. In plaats van geld te pakken en wisselgeld te krijgen, hoef je alleen je pasje tegen de betaalterminal te houden.

Bol: "Je kunt het vergelijken met de acceptgiro en overschrijvingskaart. Die verdwijnen ook door het internet. Hetzelfde zie je langzaamaan bij contant geld gebeuren. Het is niet zo dat contant geld over tien jaar is verdwenen. Maar omdat contactloos betalen zich juist richt op de kleinere bedragen, zie je dat contant geld in Nederland steeds minder belangrijk wordt."

Lees ook:

ING lanceert contactloos betalen voor Android-smartphones

Zo werkt het inchecken met je smartphone

Inchecken met bankpas of mobiel in Rotterdams ov 'kwestie van tijd'

Moderne zakkenroller steelt geld via contactloos betalen

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Nieuwsbrief