Nederlander betaalt weinig voor digitale muziek
Nieuws

Nederlander betaalt weinig voor digitale muziek

dinsdag 24 januari 2012 09:10

De muziekbranche klaagt dat Nederlanders relatief weinig betalen voor digitale muziek en veel gratis downloaden.De Nederlandse entertainmentindustrie klaagt dat er in ons land relatief veel gebruik wordt gemaakt van illegaal online aanbod. 'Wereldwijd maakt één op de vier internetters gebruik van ongelicenseerde diensten. In Nederland is dat meer dan 40 procent', stelt directeur Paul Solleveld van de NVPI, de branche-organisatie voor de entertainmentindustrie. Hij baseert zich op nieuwe cijfers uit het Digital Music Report van de internationale branchevereniging van platenlabels, IFPI, dat maandag verscheen.

Wereldwijd steeg het aantal verkochte losse tracks met 11 procent, het aantal verkochte albums met 24 procent en het aantal mensen met een abonnement op een muziekdienst groeide met 65 procent naar 13,4 miljoen. In de VS is de digitale markt al groter dan de fysieke markt. In Nederland is 'digitaal' goed voor maar 15 procent van de totale muziekomzet. Dat percentage is wel gestegen van 9 procent in 2010. 

Maar wereldwijd is het omzetaandeel van digitale muziek 32 procent, zodat de Nederlandse 15 procent opvallend laag is. De NVPI beklaagt zich: 'We blijven aantoonbaar achter bij de internationale ontwikkeling, terwijl het aantal muziekdiensten hier groter is dan in de VS', aldus Solleveld. Maar op het IFPI-overzicht van Nederlande muziekdiensten staan erg onbekende en kwakkelende sites als Mikkimusic, Jaha en Zazell. Overigens zijn de legale muziekdiensten Rdio, Rhapsody, Napster en MOG in Nederland niet beschikbaar en in de VS wel. In ons land startten in december wel Deezer, Rara en Blackberry Music met hun muziekdiensten.

De NVPI herhaalt in een persbericht maandag zijn steun voor de komst van een wettelijk downloadverbod, waar de Tweede Kamer tegen is. Solleveld: 'Het is jammer dat een deel van de politiek dat niet lijkt te willen begrijpen en zich laat leiden door allerlei oneigenlijke en emotionele argumenten.' Solleveld heeft alleen CDA en VVD aan zijn kant. De rest van de Kamer, die een meerderheid heeft, is tegenstander van een downloadverbod, bleek in december.  

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Download verbod voor alle nederlanders. Zijn ze helemaal betoeterd. Boefjes daar in de lage landen. Dit bericht werd u gebracht door Brein.

 

..en maar zeuren. na al die jaren wéér die discussie. Het is zooo jammer dat een voorman van de muziekindustrie maar niet wil begrijpen dat je zelf ook iets moet doen (als industrie). Lekker met je voetjes op je bureau wachten tot het geld binnen rolt is niet meer van deze tijd. Wat hebben ze (naast de legale varianten tegenwerken) gedaan om digitale muziek te promoten!
Stop met zeuren, en rol je mouwen op!

 

En wat is het aandeel van 'niet-digitale' muziek in NL, dus fysieke CD's ?
Misschien willen we hier juist wel voor iets tastbaars betalen.

 

precies. vroeger kocht je spellen ook voor de boekjes die er bij zaten. Dat is nu ook verleden tijd.

waarom zou je betalen voor een download als het overal 'gratis' te downloaden is? Om de artiest te steunen? Nou zo lang zij in een grotere auto rijden als ik, steun ik ze niet!

 

cd's zijn dus goed voor 85 % maar daalt elk jaar in aantal

 

En de legale downloads gaan elk jaar omhoog.

Waar zeuren ze dan over ?!

 

Het wordt toch eens tijd dat die criminogene muziekorganisaties worden aangepakt. Zodra de huidige generatie twintigers en dertigers aan de macht komt zal het snel afgelopen zijn met deze mastodonten!

 

Nou van 9% naar 15% vind ik een mooie stijging.
Als ik een salaris verhoging van 66% zou krijgen zou ik in mijn handjes wrijven ipv in een hoekje gaan huilen.

 

Dat staat er niet. Je moet lezen: in 2011 kwam 15% van je salaris binnen via overschrijvingen per bank (en 85% via bijvoorbeeld cheques), tegenover 9% in 2010 (en dus 91% via cheques). Als het totaal hetzelfde blijft, zou ik niet in mijn handjes wrijven ;)

 

Dat is nu juist het probleem. Ze willen alleen maar MEER MEER MEER...
De mogelijkheden daarvoor zijn er, ze weten die alleen niet te benutten of zijn daartoe niet bereid.

 

Beste NVPI: "Do you want to be part of the problem or part of the solution?" STOP MET ZEUREN EN DOE ER WAT AAN!! Zorg er dan voor dat er goed on-line aanbod komt en hou op met die kansloze achterhoedegevechten, niemand kan de tijd terugdraaien.
Waarom wordt er zoveel onbetaald gedownload? Omdat het aanbod onwaarschijnlijk breed is en het gebruiksgemak zo groot. En ja, het is gratis, maar dat is bijzaak. Dus: zorg voor beter aanbod en beter gebruiksgemak en redelijke prijzen, dan betalen mensen heus wel.

 

Nederlanders betalen thuiskopieheffing en in ruil daarvoor mogen we gratis kopiëren. Wij zijn niet de boefjes, dat zijn de managers van BUMA/STEMRA die geld laten verdwijnen.

 

Meer legale download diensten? Er zijn er maar twee relevant: iTunes met belachelijke prijzen en Spotify, welke voor mij ideaal is maar voor velen nog niet makkelijk genoeg en te onbekend. De rest is bagger en prijzen te hoog. Het is simpel: kom met goed aanbod en mensen kopen, ook in NL.

 

Laten we dan hopen op meer relevante legale downloaddiensten.

Ik heb even naar Zazell gekeken, maar dat is slecht, zeg! Sommige artiesten heten "Top 40" en de danceafdeling heeft nog geen 20 nummers. Daarentegen staat de lijst met tips van de redactie vol met Nederlandstalige muziek.

 

Ze vergeten te zeggen dat Nederland een van de landen is waar CDs nog steeds meer dan 20 euro kosten. 't Is te gek voor woorden dat je via Amazon CDs voor minder dan de helft van de prijs kan bestellen, en die komen uit dezelfde fabrieken.

Het business model van de entertainment industrie is rot, en de consument is het spuug zat dat het merendeel van het bedrag NIET in de handen van de artiest komt. Het wordt tijd voor een andere organisatie structuur, waar de onnodige strijkstokken in deze moderne digitale tijden verdwijnen. Zo simpel is het. Nu nog de intentie uit de politiek en de rechtelijke macht om dit mogelijk te maken, en stichtingen als Brein, Stichting Thuiskopie en BUMA/STEMRA aan de kant te zetten, zodat een nieuw business model MOET ipv MAG.

 

Waar download iedereen dan zijn muziek? ( graag zo simpel mogelijk en de beste kwaliteit) ;)

 

...en vergeet ook niet dat het hier alleen over digitale muziek gaat. De omzet van vinyl en opbrengsten van concerten stijgen ieder jaar nog fors, dus niet zo jammeren.

 

Tja natuurlijk ligt het probleem bij de consument. En niet zoals iedereen weet bij de recht hebbende en overkoepelende organisatie. Waarom we in nederland nog steeds geen Rdio, Rhapsody, Napster en MOG of ander soort gelijke diensten hebben is te wijten aan de branch zelf.

Zorg voor meer alternatieven en aanbod. Kijk voor de grap naar het aanbod op een PS3 in amerika en dan in nederland.

In de vs is het een volwaardige mediaspeler met o.a netflix, Bbc US etc. In de benelux kom je niet verder dan Mubi en de NOS.

Reden is onder andere een versplinterde regelgeving w.b.t de auteurs rechten.
Als men nu eens zorgt dat deze europees geregeld worden. Dan zijn we al een stapje verder.

Niet dat het downloaden dan explosief toeneemt maar er is wel meer uitzoek.

 

Nieuwsbrief