Nederlander vliegt als eerste als een vogel
Nieuws

Nederlander vliegt als eerste als een vogel

dinsdag 20 maart 2012 12:50

Een Nederlander vloog als eerste in de geschiedenis letterlijk als een vogel met zelfgebouwde klapperende vleugels.Jarno Smeets droomt er al jaren van: vliegen als een vogel. De 31-jarige werktuigbouwkundige, werkzaam bij Philips, zag zijn droom afgelopen weekeinde werkelijkheid worden. Na acht maanden hard werken steeg hij enkele meters van de grond met zijn zelfgebouwde Human BirdWing power-assisted vleugel.

Jarno's vleugel bestaat uit balsahout spanten waarover het materiaal van een oude vlieger strak is gespannen. De mens heeft niet de kracht om zelf met zijn armen en borstspieren de vleugels als een vogel te laten klapperen. Jarno koos daarom voor een power-assisted ontwerp.

Een elektrische motor stuurt een mechanisme aan die de de scharnierende vleugels niet alleen op en neer beweegt, maar de vleugel net als een vogelvleugel om zijn horizontale as laat roteren. Hierdoor genereert hij genoeg voorwaartse stuwing om te kunnen op te stijgen.

Aan zijn ene arm heeft Jarno een Wii-controller bevestigd en aan zijn andere een HTC-smartphone. De versnellingsmeter in beide apparaten registreren Jarno's armbewegingen die door de Android-software op de smartphone omgezet worden tot een signaal die de 'motorelectronica' aanstuurt die de vleugels laat klapperen. 

Zijn eerste testvlucht maakte Jarno in januari. Hij kwam toen maar een paar seconde net van de grond. In een park heeft hij afgelopen weekend voor de tweede keer een testvlucht gemaakt. Jarno vloog honderd meter ver en enkele meters boven de grond om vervolgens veilig te landen. 'Het ene moment zie je de grond onder je vandaan verdwijnen. Het andere moment heb je dat intense vrijheidsgevoel van vliegen. Echt een fucking magisch moment! Het was het lekkerste moment wat ik ooit in mijn hele leven heb gevoeld!' 

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

mijn ouders vonden mij altijd al een vreemde vogel. Nou papa, nog even en je ziet ze vliegen!

 

Briljant toch. Ik hoop er meer van te zien.

 

pompidom 1 april....grapjassen :)

 

Na dit avontuur gaat hij proberen een ei te leggen.

 

@Bonzz, wanneer je de website hebt gezien lijkt het wel heel erg veel werk voor een 1 april grap... oh en argument 2: Het is 20 maart

 

:) Mooi, dan geloof je het wel. De NRC is er vandaag ook al ingetrapt

 

Waarom dat helmpje? En de eerste vlucht in een parkje en zonder beveiliging?? Wonderlijke keuze lijkt me. Als je naar beneden donderd gaat zo'n potje op je hoofd weinig helpen lijkt mij.

 

Icarus #2, niet te dicht bij de zon vliegen zou ik zeggen

 

Als niemand anders het zegt fake!!

 

De video is genummerd als 14 van 14. Hoe wisten ze dat het bij het veertiende filmpje ook werkelijk zou lukken?

O ja, en de geschatte 'wing loading' is veel te hoog om zo snel te kunnen stijgen, met zo'n inefficiënt ogend vleugelprofiel, bij bij de zeer
lage snelheid die hij rennend weet te halen. De vleugelbelasting zou pak 'm beet vier keer zo laag moeten zijn om überhaupt te kunnen zweven. Ongeveer het formaat van een fatsoenlijke hangglider dus.

 

De rugzak banden zijn leuk om de vleugels te dragen, maar niet om in te gaan hangen.

 

Gelukkig is het over iets meer dan een week 1 april... :-)

 

Hoe dan ook ...........leuk!

 

Nieuwsbrief