Nederlands zeiljacht wint Oscar voor superjachten
Nieuws

Nederlands zeiljacht wint Oscar voor superjachten

donderdag 31 mei 2012 17:45

Het door Dykstra Naval Architects ontworpen zeiljacht 'Hetairos' heeft een van de meest prestigieuze prijzen voor superjachten gewonnen.

Met 10,5 meter breedte en een lengte van 66 meter is het jacht Hetairos met recht een superjacht te noemen. "Een geweldige ervaring om met 20 knopen bootsnelheid door de nacht te varen, aangedreven door 4 duizend vierkante meter zeil", aldus Erik Wassen van Dykstra Naval Architects na een transatlantische oversteek. Machtig natuurlijk, maar de Hetairos heeft meer te bieden.

Hetairos ontving vorige week een World Superyacht Awards 2012 voor technische vooruitgang in zeilende superjachten. Volgens de jury van de 'Oscar's voor superjachten' heeft het jacht nieuwe mijlpalen neergezet. Dit geldt zowel voor de technologische ontwikkelingen als de constructie. Welke ontwikkelingen dat dan zijn vertelt onze bron helaas niet.

Bij leverancier Future Fibres komen we misschien verder. Hetairos blijkt de grootste staande verstaging (de kabelconstructie die de mast overeind houdt) uit composiet te hebben. Hun PBO rigging set bestaat uit 61 kabels. De hoofdmast heeft een breeksterkte van 620 ton. De waterverplaatsing is 220 ton. Dijkstra zelf vertelt over intensieve tests van de koolstofromp in een watertank en windtunnel.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Das een best bootje.

 

Nieuwsbrief