Nederlandse architecten laten Chinezen op het dak fietsen
Nieuws

Nederlandse architecten laten Chinezen op het dak fietsen

dinsdag 22 mei 2012 16:23

In een resort op Hainan eiland maak je een testritje met een huurfiets op een velodroom in de lucht.

Waar staat Nederland bekend om? Ik kan een hele hoop dingen opnoemen waar ik als Nederlander op vakantie in het buitenland niet trots op ben, omdat ze of compleet ouderwets zijn – klompen, molens, kaasdragers – of met onderwereldse taferelen van doen hebben – drugs, de ramen met rode lampen en andere louche activiteiten die zich op de Wallen afspelen. En met voetbal heb ik ook al niks. Maar dat we alles weten over fietsen, daar hoeven we ons niet voor te schamen. Dat weten de Chinezen ook.

Een Chinese ontwikkelaar nodigde NL Architects uit een fietsverhuurpaviljoen te bouwen voor een enorm resort op het eiland Hainan. Een overhangend dak was een niet meer dan logische ontwerpkeuze voor het tropische klimaat van China’s kleinste provincie. Na wat onderzoek naar lokale bouwstijlen ontstond het idee van een glazen gebouw met een pagodedak dat schaduw biedt aan onderliggende fietsverhuur en café.

NL Architects blinkt uit in het combineren van functies in gebouwen. Al eerder ontwierpen ze een café waarvan het dak dubbel dienstdoet als basketbalveld, een fontein waarin je je auto kunt wassen en een parkeertoren als verticale straat inclusief supermarkt en skatepark.

Dat enorme pagodedak kon dus niet ongebruikt blijven: met zijn opkrullende contouren de perfecte vorm voor een velodroom. Het dak van de Bicycle Club wordt zo een plek om dicht langs de rand hard rondjes te racen of op het platte stuk in het midden wiebelig een allereerste fietsritje te proberen.

Met de realisatie van het gebouw volgend jaar brengt Nederland unieke fietservaringen naar China. Hopelijk zijn ze ons imago van klompen en drugs dan snel vergeten.

Nieuwsbrief