Nederlandse Shapeways start printen 3D-objecten

donderdag 24 juli 2008 13:52

Philips-spinoff Shapeways, uitgebreid behandeld in Bright 21, is deze week met de eerste besloten gebruikersgroep van start gegaan.

Shapeways maakt met een '3D-printer' objecten die gebruikers zelf op hun computer hebben ontworpen. Ze uploaden die naar Shapeways en krijgen ze per post terug: een goedkope manier voor designers om eigen prototypes te bestellen. Dit 'rapid prototyping' is hot, want het Nederlandse Shapeways trekt nu wereldwijde aandacht. Uitlegfilmpje na de klik.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Zie ik daar mijn favoriete 3D app Blender op de achtergrond? :)

 

Rapid prototyping is briljant.
Ik kan op de site van Shapeways geen prijzen vinden... kan me voorstellen dat het per project heel erg verschilt, maar zou wel leuk zijn om als ontwerper te weten wat bijvoorbeeld het robotje op de afbeelding hierboven (met Blender op de achtergrond) kost om te laten maken.

 

Na het uploaden van het bestand komt er toch een prijsopgaaf... In ieder geval, in het filmpje wel.

 

de prijzen gaan per kubieke cm. ze beginnen afhankelijk van materiaalkeuze bij $2,98 per cm3

 

Lijkt me niet al te duur dan? Hopelijk kan dit ook in Europa worden aangeleverd. Verzendingskosten zullen waarschijnlijk ook niet zo goedkoop zijn?

 

Mooi initiatief. Bestaat al een paar jaar in de VS. Helaas weten we uit ervaring dat het 'automatiseren' van het complete 3d printing proces niet zo eenvoudig werkt. Niet iedereen kan een correct .stl bestand aanleveren, je krijgt geen advies over het juiste materiaal en materiaaleigenschappen en de afwerking van je model kan op honderd en een manieren. Kortom interessante service voor simpele modellen. Voor complexere modellen is er echt meer expertise nodig.

cheers
rene

 

Nieuwsbrief