Nederlandse 'Spotify voor artikelen' maakt comeback

Nederlandse 'Spotify voor artikelen' maakt comeback

23-09-2013 15:21 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Webdienst eLinea is terug als de Spotify voor de Nederlandse journalistiek, maar het aanbod moet nog groeien.

Met de nieuwe Nederlandse dienst eLinea, die dinsdag van start gaat, krijg je voor een tientje per maand onbeperkt toegang tot een aanbod met artikelen van tijdschriften, kranten, freelance schrijvers en dichters. Dat abonneemodel is een verschil met een andere dienst voor on-demand journalistiek, Blendle, dat per artikel afrekent en dus meer valt te vergelijken met iTunes. Dat is echter bij eLinea ook mogelijk, voor wie niet wil vastzitten aan een abonnement. Artikelen uit de papieren Bright komen overigens ook in Blendle, nog niet in eLinea.

Anders dan bij de apps van diverse media zijn de artikelen op eLinea losgekoppeld van de papieren edities. De dienst noemt zijn leesomgeving 'geoptimaliseerd voor weergave op tablets en computerschermen'. eLinea probeerde het ruim twee jaar geleden al eens (lees onze eerste indruk), maar het initiatief bleef steken, onder meer op te geringe interesse bij uitgevers. Want alles draait natuurlijk om het aanbod. Vanaf de start doen nu ruim zeventig titels en schrijvers mee. Maar dat is slechts het begin. eLinea zegt dit aanbod binnen een jaar na lancering 'minstens te verdubbelen'.

Dat is nodig ook, want het aantal bekende tijdschriften bij eLinea is momenteel nog vrij klein. De bekendste titels zijn waarschijnlijk HP/De Tijd en Oor, verder zijn er veel onbekende bladen. Een greep: Psyche & Brein, America Magazine, Fabulous Mama, Ons Erfdeel, Digital Movie, en Medisch Dossier. Maar het voordeel van een Spotify-achtig model is nu eenmaal dat je ook eens artikelen kan proberen in bladen die je anders nooit in de kiosk zou kopen.

En eLinea biedt nog wat extra's. Zo doen er ook al enkele bekende cartoonisten mee, onder wie Joep Bertrams en Tom Janssen. En de 27 journalisten van The Post Online Magazine, tot voor kort De Nieuwe Pers, zitten ook in het aanbod, evenals de eerste stel dichters als Ingmar Heytze en Patty Scholten. Desondanks moet het aanbod nog breder worden om echt die prijs van 9,95 euro per maand te rechtvaardigen.

Het goede nieuws is dat volgens eLinea binnenkort een aantal bekende bladen beschikbaar komt, onder meer Vrij Nederland, Opzij, Viva, Panorama, Nieuwe Revu, Autoweek en iCreate. Ook de regionale kranten van Wegener en het Nederlands Dagblad komen op korte termijn beschikbaar.

Net als wat bij Netflix geldt voor tv-series, geldt natuurlijk ook voor eLinea: er zal waarschijnlijk nooit een totaalaanbod van alle bladen en kranten in een digitaal abonnement komen. Maar wie meerdere titels in de collectie ziet die je digitaal zou willen lezen, zou eens naar eLinea kunnen kijken. Digitale abonnementen op landelijke dagbladen zijn immers duurder dan 10 euro per maand. Zo kost de digitale Volkskrant maandelijks 15 euro en NRC Handelsblad zelfs 24 euro.