Nee dat is niet rood
Creative Class

Nee dat is niet rood

vrijdag 28 oktober 2011 12:12

De CMYK-lamp van Dennis Parren laat je nadenken over kleur.

'Nee, die stoel is niet rood,' wil Dennis Parren zeggen. 'In feite weerkaatst de stoel rood licht en absorbeert groen en blauw licht.' Zijn CMYK lamp laat op de Graduation show op de Dutch Design Week menig bezoeker met een mysterie achter. Want is het nou een wit of gekleurd frame?

'Die roze lijn is op dat witte frame geschilderd', viel te horen. Dan steekt iemand een hand tussen het frame en staat die lijn op zijn hand. De lijnen komen dus echt vanaf dat platformpje waar je net niet op kan kijken. Daar hebben we dus even een camera tussen gestoken. En dan zie je dit:

Het lijnenspel van cyaan, magenta en geel op het plafond en de muren blijft ongrijpbaar. Parren: 'Het is ontworpen om niet te begrijpen, maar om te laten zien dat licht de enige rechtmatige eigenaar van kleur is.'

 

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Ik heb 'm gezien. Inderdaad erg bevreemdend, maar erg bijzonder.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Wat ik ook nog dacht: is het niet een RGB lamp i.p.v. een CMYK lamp. Je ziet tenslotte maar 3 lampjes en die zijn Rood Groen en Blauw.

De output lijkt dan weer wel Cyaan (turquoise), Magenta (rose), Yellow. Waar de K (zwart) is weet ik niet.

Of zit daar nou juist de truuk?

 

zou wel tof zijn, zwart licht :D

 

oh ja, die K zie je natuurlijk niet als het om licht gaat, duuh

 

Licht kan geen CMYK zijn. Print wel.

 

Natuurlijk kan licht wel C, M, en Y zijn (niet K inderdaad). Hoe zou je die kleuren anders moeten waarnemen. Bij licht vindt er alleen geen subtractieve menging maar additieve menging plaats. Bij inkt en verf etc. is er wel sprake van subtractieve menging.

 

Klinkt alsof je er meer van snapt dan ik :-). Misschien kun jij eens wagen uit te leggen wat die lamp nou eigenlijk doet?

 

Komt nog bij dat magenta geen kleur is, maar een perceptie door het menselijk brein. Als er een piek in rood en blauw is, maakt ons brein daar magenta van. De overige kleuren zijn wel in het kleurspectrum beschikbaar.

 

ik heb 'm in het echt gezien en dacht dat het witte lampjes waren en een veelkleurig frame dat op het plafond schijnt/ spiegelt, maar ik denk toch dat
op de plekken waar alle drie (gekleurde)lichten schijnen, is er geen kleur/ wit licht is,
waar het frame een of twee lichten blokkeert, dus de schaduw van een van de drie lampen, komt er een kleur.

 

Als je licht uit doet, heb je K ;)

 

Dit is wat gebeurd: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/RGB_illumination.jpg

Op die plekken waar alle drie lichten zijn, ziet het wit uit., als de een of de andere mist (door de frame), dan ziet het anders uit.

 

Dus het is RGB. :) Geen CMYK. Dat ze er de kleuren cyan, magenta en yellow van maken heeft niets met CMYK te maken.

 

Maar als een magenta lamp 'uitzend' doet ie dat in rgb. Dat is namelijk wat licht doet. Dus als je CMY weergeeft wordt het toch rgb...
Misschien moet je het in't echt zien.

 

Je kunt niet zeggen licht RGB "doet". Wel is het menselijk oog (met z'n kegeltjes) toevallig gevoelig voor rood, groen en blauw. Als in het spectrum van het licht dan vooral de golflengtes voor rood en blauw voorkomen, dan zien wij magenta.

Het klopt wel dat magenta niet bestaat als "zuiver" licht in <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Zichtbaar_spectrum">het zichtbare spectrum</a>. Het bestaat dus niet met z'n eigen golflengte, zoals bijvoorbeeld violet, cyaan, geel en oranje wél bestaan. Een magenta-lamp wordt dan misschien inderdaad gemaakt door een rode en blauwe lamp te combineren, maar ook <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Extraspectrale_kleur">andere combinaties zijn mogelijk</a>. En het is niet zo dat alle kleuren in licht een mengeling van RGB zijn.

 

Nieuwsbrief