Nepprofielen op Facebook vaak van bi-vrouwen
Nieuws

Nepprofielen op Facebook vaak van bi-vrouwen

maandag 07 mei 2012 16:15

Hoe herken je een nepprofiel op Facebook? Spammers doen zich bij voorkeur voor als biseksuele vrouwen met belachelijk veel vrienden.

Volgens Paul Judge van het security-bedrijf Barracuda Networks bestaan er grote verschillen tussen bonafide en malafide Facebook-accounts. 97 Procent van de fake-profielen zijn ‘vrouwen’, vergeleken met 40 procent gemiddeld op Facebook.

58 Procent van de fakers claimen bovendien dat ze biseksueel zijn (het gemiddelde op Facebook is 6 procent). Bovendien hebben fake-profielen veel ‘vrienden’: gemiddeld 726 (voor de rest van de Facebook-populatie is dat gemiddeld 130). Dat meldt The Register.

Nep-profielen worden volgens Judge een toenemend probleem. Spammers verleggen hun werkterrein namelijk: van e-mails naar sociale netwerken. Volgens Judge is één op de honderd tweets inmiddels een spam of kwaadaardig. Bij Facebook geldt dat voor één op de zestig berichten.

“Aanvallers volgen de gebruikers”, zo verklaart Judge de toenemende belangstelling van spammers voor sociale netwerken. “Er zijn tools beschikbaar om automatisch een profiel aan te maken dat lijkt op een echt profiel, bijvoorbeeld door likes en scholen toe te voegen.”

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief