Nieuwe captcha vraagt om je gevoelens
Nieuws

Nieuwe captcha vraagt om je gevoelens

maandag 08 oktober 2012 12:10

Een nieuwe variant Captcha vraagt je niet om een vervormde tekst te ontcijferen maar om antwoord te geven op een vraag over mensenrechten.

Als je je ergens online voor aanmeldt, zie je vaak een captcha: zo’n plaatje met vervormde tekst die je moet ontcijferen en invullen. Het idee van de zogeheten captcha (completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart) is dat een bot het plaatje niet zou kunnen scannen en ontcijferen, hoewel slimme hackers dat soms toch lukt. Captcha’s worden dan ook steeds moeilijker en zijn soms zo vervormd dat je ze als mens ook bijna niet kan ontcijferen.

De Zweedse burgerrechtenbeweging Civil Right Defenders heeft een nieuwe variant van de captcha bedacht. Deze captcha’s stellen je een vraag over mensenrechten en je moet kiezen uit drie mogelijke emoties die de vraag bij je oproept. Afgelopen weekend kregen gebruikers van de Civil Rights Captcha de vraag wat je ervan vindt dat de Albanische minister van Defensie vindt dat homo’s met stokken geslagen moeten worden. Als antwoord kon je kiezen uit de drie antwoorden gefascineerd, heimwee of verschrikkelijk. Uiteraard is meest ‘mens-vriendelijke’ antwoord het juiste.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Iemand die niet volgens westerse maatstaven denkt, leeft of handelt, zal dit dus niet kunnen beantwoorden.

 

Dit is een suggestieve vraag. Er is geen goed of fout antwoord. Hoewel ieder weldenkend mens uiteraard tegen marteling is bestaat er geen goede of foute emotie. Het is een beetje Orwellian als je toegang tot een service wordt geweigerd doordat je niet de gewenste emotie toont.

 

Nieuwsbrief