Nieuwe iPad: beter scherm dan je hd-tv
Nieuws

Nieuwe iPad: beter scherm dan je hd-tv

woensdag 07 maart 2012 19:53

Apple heeft de nieuwe iPad aangekondigd met een scherm dat meer pixels heeft dan de hd-tv in je huiskamer.

Apple heeft woensdagavond de 'derde generatie iPad' aangekondigd en noemt de tablet 'the new iPad'. Hij heeft een scherm met een hogere schermresolutie, 2048 bij 1536 pixels. Dat zijn 3,1 miljoen pixels, volgens Apple meer dan in de full-hd-tv in je huiskamer. Er zitten vier keer meer pixels in het scherm vergeleken met de vorige iPad. De pixeldichtheid is 264 pixels per inch (ppi), genoeg zodat het menselijk oog de afzonderlijke pixels niet meer kan onderscheiden. Maar de iPhone 4(S) heeft een hogere pixeldichtheid: 326 ppi.

'Voor het eerst heeft een iPad meer pixels dan het enorme scherm achter me', grapte Apple-marketingdirecteur Phil Schiller tijdens de presentatie. De iPad biedt ook 44 procent meer kleurverzadiging. 'Dit is het beste mobiele scherm ooit', sprak Schiller.

De iPad heeft ook een nieuwe dual-core processor, de A5X. De A5X is volgens Apple op grafisch gebied vier keer zo snel als de quad-core chip Nvidia Tegra 3 die in sommige concurrerende tablets is te vinden. Ook de camera in de rug van de iPad is verbeterd met een onder meer een 5 megapixel sensor en een 5 element-lens. De iPad neemt nu ook full hd-video's op en biedt ook videostabilisatie. Ook nieuw is spraakinvoer, te vinden via een nieuw icoontje in het toetsenbord waarmee gebruikers tekst kunnen dicteren.

De iPad ondersteunt nu ook sneller mobiel internet: 21 mbps via de standaard HPSA+, 42 mbps via DC-HSDPA en 73 mbps via LTE. De laatste mobiele standaard is een 4G-netwerk dat in Nederland nog niet beschikbaar is. Van de iPad is ook een hotspot te maken zodat je je verbinding met maximaal vijf andere apparaten kan delen. 'De nieuwe iPad ondersteunt de meeste mobiele netwerken van alle andere apparaten', aldus Schiller. De batterijtijd van de nieuwe iPad is 10 uur op wifi en 9 uur op 4G.

De nieuwe iPad is nauwelijks dikker geworden en meet nu 9,4 mm ten opzichte van 8,6 mm van de iPad 2. Hij is opnieuw beschikbaar in zwart en wit. De nieuwe iPad heeft waarschijnlijk dezelfde prijzen als de iPad 2, al zijn de officiële Nederlandse bedragen nog niet bekend. De nieuwe iPad is in Nederland te koop vanaf 23 maart. De oude iPad 2 is in prijs verlaagd en is vanaf 399 euro verkrijgbaar.

Apple-ceo Tim Cook besteedde tijdens de presentatie in San Francisco overigens ook kort aandacht aan de opening van de Apple Store Amsterdam afgelopen weekend. Cook: 'De winkel is prachtig. Op de opening kwamen veel mensen af.'

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik had 'm nog (steeds) niet, wellicht een mooi moment om in te stappen :)

Ik hou wel beetje dubbel gevoel over aan deze nieuwe Ipad: het doet feitelijk alles wat er in de rumours gezegd werd. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar ergens hoopte ik toch op een echte verrassing...maar goed je kunt niet elke keer een wereld veranderend apparaat introduceren.

 

Is it just me of is de nieuwe iPad alleen interessant voor speclovers? Vond ik overigens ook al bij de 2.

Misschien duurt het even voor we weer zo'n 'revolutie' krijgen als met de originele iPad. Toen gingen we natuurlijk van niets naar een heel nieuwe manier van digitaal bezig zijn. Nu steeds slecht met stapjes vooruit.

Misschien ben ik gewoon verwend.

 

@Rutger, ben ik wel deels mee eens. Mooi scherm, maar de hogere resolutie; ik vraag mij af of het echt opvalt... Maar waarom een VGA-camera aan de voorkant en MONO geluid! (uit 2 boxjes)

 

Yep, verwend!

 

Ach, uiteindelijk doen werken we, al 25 jaar en nog steeds, met een doos en een 1 kanaals televisie. Het zal volgens mij nog wel wat jaartjes duren eer er weer een revolutionair product wordt gelanceerd wat zo'n stempel zal drukken als de Tablet.
Tot die tijd wordt alles gewoon weer sneller, beter, meer geheugen gelikter.
De nieuwe dingetjes zijn leuk en mooi, maar geen reden om een apparaat van nog geen jaar oud en een kleine 900 euro af te schrijven. Ik maak m eerst 'op'

 

Voor mij is het heel simpel. Ik heb het scherm nog niet eens in het echt gezien maar deze moet ik hebben.

Het Retina display maakt dat deze tablet nog dichterbij gedrukte media komt. Dat was als zo duidelijk toen de iPhone 4 uitkwam maar op een tablet biedt dat nog zoveel meer.

Ik lees me nu al helemaal suf aan boeken op de iPad 2 om maar niet te spreken over al het nieuws wat ik erop lees en de vele films die ik kijk.

Dit is echt een grote stap voorwaarts; geen revolutie maar een versnelde evolutie die het voor mij in elk geval nog plezieriger zal maken. Zodra de nl store open is bestel ik hem.

 

Wel lastig om voor de iPad te programmeren. Apple heeft niet eens een Mac die een iPad 3 scherm 1:1 kan weergeven en het wide gamut aankan. Toch maar op een Dell bakkie (hackmac) met U3011 programmeren dan maar.

 

Wat voor meer waarde heeft het scherm als het menselijk oog het toch niet ziet.....

 

De meerwaarde zit in het feit dat het menselijk oog de afzonderlijke pixels niet meer kan herkennen. Hierdoor krijg je een superstrak beeld vanwege de pixeldichtheid, vergelijkbaar met drukwerk. Vergelijk het met een krant vs een glossy tijdschrift.

 

Ik zou wel eens een grafiek willen zien met de verhouding tussen kijkafstand en resolutie, zoals er voor TV is:
http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html
Want ik ben benieuwd vanaf welke resolutie in vergelijking tot kijkafstand, je geen verschil meer kan zien met een hogere resolutie.

 

Als ik het goed heb is het een dualcore CPU en een quadcore GPU, toch?

Ik zou wel eens benchmark testen willen zien van de A5X ten opzichte van de Tegra 3, voordat beweerd wordt dat die sneller is.

Maar wat een scherm, alleen daarom zou ik hem willen hebben. En als ze ook de iTunes geneuzel verbeterde voor het Windows platform dan zou ik de overweging maken.

 

Wat het scherm betreft en de resolutie. Eerder hier werd het vergeleken met de krant en glossy tijdschrift, ik vind een krant/boek perfect te lezen, o.a. vanwege de rustige grijze achtergrond. Spelletjes spelen of films kijken, liever via mijn PS3/Xbox op mijn Full HD 46" scherm lekker achterover hangend op de bank. Blijft het surfer lekker makkelijk op de bank over. Nogsteeds geen must have produkt voor mij.

 

Persoonlijk hou ik het voorlopig bij mijn iPad 2, misschien dat als ik het apparaat in mijn handen heb gehad ik toch begin te twijfelen. Het is echter zonde om elk jaar 500 euro te besteden aan een apparaat wat nog steeds hetzelfde kan.

 

Heel vreemd dat Apple de trend heeft doorbroken om alles dunner en lichter te maken.
De nieuwe iPad is bijna 7% dikker en 8,5% zwaarder dan de iPad2.

 

Nu kan de ipad 2 ook weer de la in :)
tegen HD kan de ipad 2 niet op xD

 

Specs klinken goed! Maar ik denkdat ik eerst mijn ipad 1 op ga maken voordat ik uberhaupt een nieuwe ga aanschaffen.... Zou je een ipad kunnen verslijten denk je bij gewoon gebruik?

 

Ja hoor je kan een ipad2 verslijten, gewoon je hond de ipad van je bankleuning laten stoten zodat hij op je tegelvloer klapt en je een hele mooie grote barst in je scherm hebt. :-( Ach hij doet t nog!

 

Sony besloot geen nieuwe playstation uit te brengen na de PS 3. Misschien ontstaat er toch een keer een marktverzadiging van Ipads waardoor dit voor Apple ook verstandig kan zijn. Ieder jaar een nieuwe Ipad van 900+ euro lijkt me zelfs voor een verfente applefan veel. Softwarematige updates lijken nuttiger. Beetje tomtom effect

 

Nieuwsbrief