Nieuwe koeling voor datacenters: koude kerken
Nieuws

Nieuwe koeling voor datacenters: koude kerken

dinsdag 28 juni 2011 12:10

Combineer de ICT-wereld met een kathedraal en er kan zonder te bibberen een dienst worden bijgewoond.

Het warmhouden van monumentale gebouwen, zoals de Sint Bavo-kathedraal in Haarlem, kost klauwen met geld. In de kerk is het vrijwel altijd koud. Wanneer het kouder dan vijf graden is worden diensten zelfs vaak afgelast. Voor de kerk en de kerkgangers natuurlijk erg vervelend.

Nudge, een organisatie die een duurzame samenleving sneller dichterbij wil brengen, organiseerde daarom de innovatie-competitie ‘Holy Warming’. De vraag: hoe verwarm je de Bavo-kathedraal op een duurzame manier? Aan de wedstrijd deden ruim veertig deelnemers mee die allen een concept bedachten voor een nieuwe klimaatbeheersing.

Geert van der Aa won de wedstrijd met ‘Church on a cloud’. Zijn idee: verwarm de kathedraal door een datacenter van een commercieel bedrijf in de kelder van de kathedraal te huisvesten.

De kathedraal zorgt ervoor dat de kou van het pand de computers koel houdt. De verwarmde lucht van de computers, de restwarmte, wordt weer teruggeleid naar boven en zorgt ervoor dat de kathedraal een behaaglijke temperatuur krijgt. Hallelujah!

Reacties

Helemaal geen gek idee! Gaat iemand het ook echt doen? Ik heb wel eens voorgesteld om een buitenzwembad op die manier te verwarmen, maar dat idee is verdampt...

 

WAAROM GEEN HOOFDLETTERS?

 

en als het 35 graden is buiten?

 

...en binnen? Een kerk is volgens mij niet voor niets koud in de zomer: het duurt lang voordat de warmte van buiten de binnenkant heeft opgewarmd, maar andersom is de afvoer van warmte dan toch ook een probleem?

 

Genoeg ramen de kerk... Maar misschien komt er ook wel een klimaatsysteem bij, maar die hoeft dan maar 20 dagen per jaar aan bijv. Da's ook besparen

 

Ik vind het een geweldig idee. Gaat het ook echt uitgevoerd worden?

 

Kan de katholieke kerk al die kinderporno fijn binnenshuis hosten

 

Internet als nieuwe wereldwijde religie.

 

@barbabart haha lol

 

Hahaha scherp barbabart!
Los daarvan, mooi idee:)

 

in praktijk zal t een klein datacentertje moeten w

 

Nieuwsbrief