Nieuwe MacBook Pro heeft retina-scherm
Nieuws

Nieuwe MacBook Pro heeft retina-scherm

maandag 11 juni 2012 19:55

Apple heeft een nieuwe dunne versie van de 15 inch MacBook Pro gepresenteerd met een retina-scherm.

Apple heeft in San Francisco maandagavond een nieuwe versie van de MacBook Pro aangekondigd. Het 'next generation' model is even dun als de MacBook Air: 18 mm. Volgens marketingmanager Phil Schiller van Apple is dit "de mooiste computer die Apple ooit heeft gemaakt". Het meest bijzondere is zijn schermresolutie: 2880 x 1800 pixels. Beduidend hoger dan in andere laptops.

Daardoor spreekt Apple net als bij de nieuwe iPad en de iPhone 4(S) van een 'retina display', waarbij losse pixels met het oog niet te ontwaren zijn. De pixeldichtheid van de nieuwe 15,4 inch MacBook Pro is 220 ppi, dat is wel minder dan die in de iPad (264 ppi) en de iPhone (326 ppi). Maar de afstand tot het scherm speelt ook een rol bij het zien van de pixels. Apple claimt ook de schittering van het scherm met 75 procent te hebben teruggebracht.

Mac OS X ondersteunt nu ook de hogere resolutie met nieuwe versies van standaard-applicaties als Mail, Safari, iMovie en iPhoto. Ook programma's als Final Cut Pro en Photoshop kunnen nu de retina-resolutie aan, net als enkele games, zoals Diablo III.

De MacBook Pro is aan de binnenkant helemaal opnieuw ontworpen. Apple zegt veel werk te hebben verricht om de grote batterij in de kleinere behuizing te krijgen. Dat levert een accuduur van 7 uur op en een standby-tijd van 30 dagen. Apple heeft de MacBook Pro voorzien van de snelste beschikbare processoren en grafische chips. De opslagruimte gaat tot 768 gb.

De MacBook Pro kost vanaf 2279 euro voor het basismodel (8 GB, 256 SSD) tot 2899 euro voor het meest high-end model.

Ook nieuwe MacBook Airs

Apple kondigde ook nieuwe MacBook Air's aan. Deze modellen werken met nieuwe Ivy Bridge-chips van Intel, tot 2 Ghz dual-core, en met een turboboost-optie tot 3,2 Ghz. De MacBook Airs bieden tot 60 procent snellere graphics. Ze komen beschikbaar tot 512 gb opslaggeheugen en 8 gb werkgeheugen. Apple voegt ook USB 3.0 toe en de ingebouwde webcam krijgt een 720p-resolutie.

De 11 inch versies kosten 1049 en 1149 euro. De 13 inch modellen kosten in Nederland 1249 en 1549 euro. Volgens Apple's marketingmanager Phil Schiller is het ontwerp van de MacBook Air erg populair. "Iedereen probeert de MacBook Air te kopieren, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk."

De oude versie van de MacBook Pro's blijven ook bestaan en krijgen eveneens nieuwe Ivy Bridge-chips. Ze behouden dezelfde prijzen: 13-inch vanaf 1249 euro en 15-inch vanaf 1879 euro.

De Mac Pro heeft eindelijk ook een update gekregen met snellere processoren gekregen en is te koop vanaf 2599 euro.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Als de macbook air even dun waarom wordt dat dan ook niet gwn een macbook pro?
Zit namelijk niet meer een verschil in het design.

 

verschil zit dus in de rest van de hardware (en bij de nieuwe generatie Pro in het scherm)

 

Dat snap ik maar zoals ik zei is het design niet anders dus kan je het model gwn dezelfde naam geven met verschillende specs als opties wat normaal dan ook gebeurt alleen nu dus niet

 

Macbook air is een soort netbook, en de macbook pro is een notebook

 

Wel grappig dat ze foto apps tonen als Retina trekker. Ik heb bij alles BEHALVE fotobewerking behoefte aan een hogere resolutie. In Photoshop zit ik 90% van de tijd op 300% te werken zodat ik pixels zie. Daar helpt retina niks bij.
Excel: retina-welkom
Web/Tekst: retina-welkom
Vectortekenen: retina-welkom
Page-layout: retina-welkom
Maar fotos........
Retina is te weinig om 20-30 mpixel beelden in zijn geheel te beoordelen (dat kan enkel op print), en overkill voor pixelpeepen in 300% weergave.

 

Nieuwsbrief