Nieuwe tv's te bedienen met spraak
Nieuws

Nieuwe tv's te bedienen met spraak

maandag 09 januari 2012 23:48

Praat tegen je tv om hem te bedienen. Samsung, LG, Sony en Lenovo komen daar dit jaar mee.

Samsung rust enkele nieuwe tv's uit met Smart Interaction. Dit nieuwe systeem laat je je tv besturen met gebaren en spraak, via een ingebouwde webcam boven het scherm. Dat doet denken aan Microsofts Kinect-sensor, waarmee het al mogelijk is om de Xbox 360 met je stem en lichaamsbeweging te bedienen. Met de webcam in de Samsung-tv is het toestel aan of uit te zetten, is het volume aan te passen, is er te zoeken, zijn tv-apps op te starten en valt er door webpagina's te scrollen.

Samsungs aartsrivaal LG werkt ook aan spraakbediening op je tv, maar LG zet de microfoon niet in de tv zelf maar in een nieuwe versie van zijn Magic Remote-afstandsbediening. Sony heeft dinsdagochtend ook bekendgemaakt te komen met een nieuwe afstandsbediening met zowel spraak- als bewegingsbediening. De nieuwe remote laat gebruikers van een nieuwe Sony Bluray-speler met Google TV met hun stem zoeken naar video's of op het web.

Lenovo komt eveneens met spraakbesturing in een nieuwe tv, die nota bene werkt met Android 4.0, waarin spraakherkenning standaard aanwezig is. Die 55 inch Lenovo-tv, de eerste Android-tv, komt voorlopig alleen in China op de markt.

Ook Apple zou werken aan een eigen tv met spraakbediening via zijn Siri-systeem. De concurrentie is Apple met spraakbediening op tv in elk geval voor. Voorlopig hoef je het ook niet in het Nederlands te verwachten. Nederlandstalige spraakherkenning voor Kinect is bijvoorbeeld na anderhalf jaar ook nog niet beschikbaar en Siri heeft het evenmin.

Update: Ook Sony komt met spraakbediening via een nieuwe afstandsbediening.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Sweeeet!

 

BNN24/7 ;)

 

Dude!
What does mine say?...

 

No Dutch?
"Please zap to Pauw en Witteman and tomorrow record Boer zoekt , please!"

 

not funny

 

Misschien wel handig, maar ergens ook wel weer een beetje overdreven...

 

Maarja Kinect is Siri niet hè? Ik verwacht dit jaar toch nog wel een Nederlandse Siri, helemaal als ze die tv's gaan introduceren.

 

Nou heb je tenminste een rede, om tegen je tv te praten! :)

 

Een tv met een camera erop. Het is nu leuk en onschuldig, maar het doet me een beetje denken aan het boek 1984 ( dat in 1948 is geschreven overigens ). Laat het niet die kant op gaan...

 

En ze struikelen allemaal over elkaar heen om Apple voor te zijn.
Het zal hier en daar best aardig werken maar omdat Apple's versie onderdeel zal zijn van hun perfecte ecosysteem zullen ze die
gebruikerservaring niet gaan evenaren. Google en Samsung
zitten nog het meest op het vinkentouw maar ondanks de grote
stappen die zij zetten zal het nog wel een paar jaar duren alvorens
Cupertino haar gelijke daarin zal vinden. Ik verwacht wel DAT dat
gaat gebeuren en ben erg benieuwd naar wat er volgt want
trendvolgen is makkelijker en inlopen gaat sneller dan zelf innoveren.
Zodra de competitie ze heeft bijgehaald zullen ze ineens zelf
moeten gaan nadenken en dan is een miskleun vlug gemaakt.

 

Nice, kopen!

 

Grootste onzin dat er is tv is om naar te kijken en niet om er tegen te praten stek dat je zit te kijken en zegt wat springt hij spontaan naar een andere zender geef mij maar een afstandsbediening kan er ook niet snel naar een andere zender gezapt worden door een ander als je rustig tv zit te kijken

 

Hoe ver gaat die spraakherkenning... Stel je zit DWDD te kijken en hebt het met degene naast je toevallig over TVOH op RTL4... Je wilt toch niet hebben dat je tv dan gelijk naar RTL4 schakelt....

 

Nieuwsbrief