Bol.com lijkt wel een rommelmarkt

Bol.com lijkt wel een rommelmarkt

06-03-2018 12:47 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Merijn Doggen

Bol.com is Merijns favoriete webwinkel, maar hij vraagt zich af hoelang nog. De site is een rommeltje geworden.

Bol.com bereidt zich al jaren voor op de komst van Amazon naar Nederland. En daarom wil het zoveel mogelijk aanbieden tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden. Andere webwinkels mogen van Bol dan ook gebruik maken zijn site, maar het resultaat is een onoverzichtelijke chaos.

Voordelen Bol

Bol.com heeft zo zijn pluspunten. Heb je eenmaal een account aangemaakt bij Bol, dan kan je in de app op je smartphone met één klik afrekenen zonder dat je verder iets hoeft in te vullen. Als je ook nog het Select-abonnement hebt (10 euro per jaar), dan worden de spullen ook nog precies bezorgd wanneer je dat wilt. Dezelfde dag nog, in de avond of op zondag, en gratis.

Bovendien heeft Bol.com zo’n beetje alles wat ik wil. Vaak is Bol iets duurder dan andere webwinkels, maar daar krijg ik een hoop gemak voor terug. En toch ik merk dat ik steeds vaker ergens anders bestel. Door het grote aanbod bij Bol krijg ik keuzestress en raak ik het overzicht kwijt.

Zaklamp

Laatst was ik op zoek naar een zaklamp voor mijn dochter. Niet te duur, het gaat namelijk toch stuk. Ik zoek op ‘zaklamp’ en zet de prijs om maximaal 20 euro.

Dan gaat het mis. Bol geeft 584 resultaten op mijn zoekopdracht. Op de eerste pagina zijn 6 van de 24 producten geen zaklampen maar UV-lampen om vals geld of urineresten mee op te sporen. Daar had ik niet op gezocht. Daarnaast zijn 3 van die 6 UV-zaklampen precies hetzelfde model. Daar moet je dus wel allemaal langs scrollen op je zoektocht naar een zaklamp voor je kind.

Onderaan de pagina staat een hele goedkope zaklamp. Hij kost minder dan zes euro in zwart en roze. Mijn dochter houdt van roze, dus ik klik. Maar even later besluit ik dat dit toch wel echt troep moet zijn en zoek verder. In de pagina’s erna kom ik die lamp nog vier keer (!) tegen. Steeds in een andere kleur-combinatie. Kom op, Bol! Zet ze allemaal bij elkaar en laat me de goede kleur kiezen zodra ik de zaklamp wil aanschaffen.

Weg keuzestress

Het zijn kleine ergernissen, maar het zijn ergernissen die ik bij Fonq, Wehkamp of Coolblue niet heb. Bij Wehkamp hebben ze slechts vier zaklampen onder de 20 euro. Weg keuzestress. Bij Fonq zes en bij Coolblue twee. Heerlijk!

Ik begrijp dat Bol.com niet alleen een webwinkel is, maar ook een marktplaats voor andere webwinkels. Zij kunnen hun producten aanbieden via Bol en Bol krijgt dan een deel van de omzet. Dat businessmodel snap ik, maar val mij daar als consument niet mee lastig. 

Bol, zorg voor een overzichtelijk productaanbod, doe aan curatie en controleer op kwaliteit. Want nog even zo doorgaan en je bent mij als klant kwijt.

Meer artikelen in de rubriek Commentaar

Meepraten? Volg Bright op Facebook

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s