Zo werkt oplichting via nep-Tikkie

Zo werkt oplichting via nep-Tikkie

16-01-2018 16:13 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Met een nepversie van betaal-app Tikkie proberen oplichters geld te stelen van Marktplaats-gebruikers.

Het slachtoffer denkt dat hij één cent overmaakt om zijn identiteit te bevestigen, maar in plaats daarvan wordt zijn bankrekening geplunderd. Bij de nepwebsite is de letter i van betaal-app Tikkie vervangen door de kleine letter L. In plaats van in te loggen bij de bank worden de inloggegevens gestuurd naar de criminelen, die vervolgens zo veel mogelijk geld proberen te stelen.

Marktplaats

De nepwebsite is ontdekt door Fraudehelpdesk. De organisatie waarschuwt specifiek gebruikers van Marktplaats, want daar proberen de oplichters slachtoffers te maken. Dat gaat zo: de oplichter stuurt een Marktplaats-verkoper een berichtje dat hij het aangeboden product wil kopen. Dan zegt de oplichter dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats, vanwege oplichters, en vraagt hij de verkoper om zijn of haar identiteit te verifiëren. Dat kan door een eurocent over te maken via Tikkie.

In werkelijkheid gaat het om een link naar een nepwebsite. Als de verkoper de cent overmaakt, worden de bankgegevens gestolen door de oplichter. De cent wordt helemaal niet betaald, dat was alleen maar een smoes om toegang te krijgen tot internetbankieren.

Check het website-adres

Het advies van Fraudehelpdesk is duidelijk: "Wees altijd bijzonder wantrouwend als een koper u vraagt 1 cent over te maken. Dat is nooit nodig. Vertrouwt u een koper niet? Blaas dan de deal af." Daarnaast is het belangrijk om de adressen van websites te blijven inspecteren. Op die manier hadden slachtoffers mogelijk de fout in het webadres 'tlkkie.nl' kunnen zien.

Het is niet de eerste keer dat oplichters de populariteit van Tikkie misbruiken om geld van slachtoffers te stelen. Eerder zijn twee tieners uit Oosterhout aangehouden omdat ze ook via een nepwebsite van Tikkie geld roofden van bankrekeningen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze meer dan 20.000 euro buit.

Lees ook:

Nieuwe Marktplaats-oplichting: betalen met nep-apps