
Brabants dorp gaat massaal afslanken
Wel vet, geen honger, ook minder kilo's. In gemeente Leende staat er Low Carb en High Fat op het menu.
De huisarts en de sportarts in het Brabantse dorp Leende maakten zich zorgen over gezondheid van hun gemeente. De 4000 inwoners van Leende zijn namelijk dikker dan gemiddeld; het percentage mensen met overgewicht is 48,7% tegen 43,6% landelijk. Dus startten de huisartsen het project GezondDorp om het Brabantse dorp weer fit maken.
GezondDorp predikt met succes een Low Carb - High Fat-menu. Tussen de recepten staat hachee, chocolademousse, kaassoep en zelfs een Brabants worstenbroodje (van amandelmeel). Sportarts Van Kuijk legt de werking van LCHF-voeding uit: koolhydraten verzadigen het hongergevoel niet maar stimuleren het juist, waardoor het lichaam meer insuline aanmaakt, de belangrijkste veroorzaker van obesitas en diabetes. Kortom: geen brood, aardappelen, pasta of rijst meer, maar echte boter, volle yoghurt, noten, kaas, vlees of vette vis. Hij kwam op het idee na het zien van de documentaire My Big Fat Diet, waarin het succes van LCHF-voeding in een eskimodorp werd belicht. Voor de geinteresseerden; aanvullende docu’s zijn Cereal Killers en The Big Fat Fix.
De eerste resultaten na drie maanden voor een groep van 80 mensen zijn positief. 'Veel mensen zeggen: ik voel me fitter, ik heb meer energie', aldus Van den Hurk. Martien van de Ven (61) ; "Ik woog zeker 116 kilo, nu nog maar 94. Ik ben geen diabetespatiënt meer en hoop ook mijn cholesterolmedicijnen kwijt te raken." De 83-jarige suikerpatiënt Maria Loos: "Ik hoef niet meer te spuiten en gebruik minder medicijnen." Zij is 10 kilo afgevallen sinds ze vier maanden geleden is begonnen met het Low Carb High Fat-dieet: weinig koolhydraten, veel goede vetten. In plaats van boterhammen eet ze nu volle yoghurt met nootjes als ontbijt.
Het afslankproject is wel even aanpassen voor de lokale middenstand. Bij de groenteboer is courgette als spaghettivervanger niet aan te slepen. Boeren verbouwen meer streekproducten, de fitnessclubeigenaar wil de bevolking meer laten bewegen, bij restaurant De Scheuter midden in het dorp staan al koolhydraatarme gerechten op de kaart. Zelfs de snackbar lift mee; 'Wij zijn natuurlijk geen gezondheidswalhalla', zegt frietboer Klumpkens. 'Maar we hebben echte hamburgers van de slager - die kun je ook eten zonder brood. Ik ben nu bezig met een nieuwe kaart en denk eraan daarop ook het aantal koolhydraten per gerecht te vermelden.' Hij is door zijn nieuwe manier van eten al 14 kilo afgevallen. 'Vroeger snackte ik makkelijk een frietje of kroketje weg, nu neem ik een frikadel. In een frikadel zitten maar 7 koolhydraten, in een kroket of bamischijf wel 23.'