'AIVD zit uitrol 5G-netwerken in de weg'

'AIVD zit uitrol 5G-netwerken in de weg'

14-03-2017 12:25 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Inlichtingendienst AIVD gebruikt voor geheime communicatie precies de frequentie die de EU aanwees voor 5G-netwerken.

KPN luidt vandaag de noodklok: 'Nederland dreigt de koppositie op het gebied van mobiele connectiviteit te verliezen'. De reden: de AIVD zit volgens KPN de uitrol van het 5G-netwerk in de weg. 

De AIVD en militaire variant MIVD luisteren via satellietschotels in het Friese dorpje Burum communicatie van doelwitten af. Deze schotels zijn na de aanslagen in 2001 geplaatst en eigendom van de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU), dat bestaat uit een gezamenlijk team van onze geheime diensten. Via de schotels verloopt ook de communicatie van de geheime diensten. Daarvoor wordt de 3.5GHz-frequentieband gebruikt. Precies de frequentie die Europa heeft aangewezen om te gebruiken voor het aankomende 5G-netwerk.

En daar gaat het volgens KPN mis. "In Nederland kan de 3.5GHz-band vanwege het satellietstation in Burum slechts zeer beperkt worden gebruikt en er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie", schrijft het telecombedrijf.

Geheime diensten naar anderen frequentie

KPN pleit er daarom voor dat deze frequentieband 'zo snel mogelijk beschikbaar wordt gemaakt voor mobiele communicatie'. Ook biedt KPN de geheime diensten aan om hen te helpen om op een andere frequentieband te gaan communiceren. Volgens het bedrijf zal de 3.5GHz-band lange tijd de enige band zijn in Europa waarmee zeer hoge datasnelheden mogelijk worden.

Daarnaast is het 5G-netwerk belangrijk voor apparaten om sneller met elkaar te kunnen communiceren. Denk aan zelfrijdende auto's, die via 5G allemaal in direct contact met elkaar kunnen staan. Het huidige 4G-netwerk is daarvoor niet snel genoeg.

Het ministerie wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek van KPN. "We nemen het heel serieus en nemen het als feedback mee in het overleg met de sector", aldus een woordvoerder.

Lees ook: Hoofdrol voor Amsterdam Arena bij Europese 5G-test

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s