Nederlandse vliegende auto vanaf nu te koop

Nederlandse vliegende auto vanaf nu te koop

13-02-2017 15:41 Laatste update: 16:07

Het Brabantse Pal-V is gestart met de verkoop van twee commerciële vliegende auto’s.

Het gaat om de 'Liberty Pioneer' en de 'Liberty Sport'. Beide zijn het kruisingen tussen een auto (met drie wielen) en een gyrocopter. Op de weg gaat de Pal-V maximaal 160 kilometer per uur. Landen en opstijgen kan niet overal. De Pal-V Liberty moet aan de regels van vliegtuigen voldoen en dus ook op een vliegveld opstijgen. Dat betekent dat een vliegbrevet nodig is en even over een file heen vliegen is er niet bij.

Pal-V is een Nederlands bedrijf uit Raamdonksveer en werd in 2008 opgericht. "Na jaren van hard werken is ons team erin geslaagd om een innovatieve vliegende auto te maken, die voldoet aan bestaande veiligheidsstandaarden", zegt Pal-V ceo Robert Dingemanse, die we vorig jaar interviewden in Bright Ideas.

Italiaanse designers

Voor de Pal-V Liberty werd gewerkt met Italiaanse vormgevers, vandaar dat het ontwerp volgens Pal-V een Italiaans tintje heeft. De twee versies van de Liberty zijn nu te koop. De 'goedkoopste' versie is de Sport-editie. Die kost 299.000 euro. De Liberty Pioneer kost 499.000 euro, maar dan krijg je onder meer wel een uniek interieur die op je persoonlijke voorkeur is aangepast. Bij beide modellen krijgen kopers een training om met de Liberty overweg te kunnen.

Levering eind 2018

Kopers moeten nog wel even wachten op hun vliegende auto. Later dit jaar begint de pre-productie, daarna volgt de productie voor de eerste klanten. De levering daarvan staat voor eind 2018 gepland.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s