Deze robotgordel maakt mensen supersterk

Deze robotgordel maakt mensen supersterk
28 november 2016 om 13:28
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

Medewerkers op een Japans vliegveld krijgen hulp van een robotgordel die het tillen van zware koffers een eitje maakt.

Een zere rug is verleden tijd voor de medewerkers van het Haneda-vliegveld in Tokio. Het hulpmiddel luistert naar de naam Robot Suit HAL, dat staat voor Hybrid Assistive Limb, en moet rugpijn bij het tillen van zowel koffers als mensen voorkomen. Ook handig voor de zorgsector dus.

De gordel werkt als volgt: wanneer iemand zijn lichaam beweegt worden er signalen van de hersenen naar de spier gestuurd. Zo weet die spier dat 'ie moeten bewegen. Op het moment dat dit gebeurt, kan er een signaal worden waargenomen op het lichaam. HAL pikt dit signaal op door de sensoren op de gordel en komt in actie door de heupen te ondersteunen en bewegingen te versterken.

Cyberdyne heeft ook robots ontwikkeld die koffers over het vliegveld kunnen vervoeren en pakketten tot 181 kilogram kunnen tillen. Haneda is niet het enige vliegveld waar robots rondlopen: Schiphol kent sinds vorig jaar Spencer. Hij helpt verdwaalde reizigers bij het vinden van de juiste weg en valt onder de categorie 'intelligente robots'. Deze robots kunnen sociale situaties inschatten en hier naar handelen.  

Door automatisering en de opkomst van robots zullen er tot en met 2020 netto vijf miljoen banen verdwijnen, stelde het World Economic Forum eerder dit jaar in een rapport. Zo worden robots al ingezet in de zorg, in fabrieken en op het boerenbedrijf.

Hoewel diverse rapporten claimen dat robots ons werk grotendeels gaan overnemen, zal het zo'n vaart niet lopen. Er blijft genoeg mensenwerk over. Het inzetten van robots gaat ook niet altijd goed. Zo werd een werknemer van Volkswagen in Duitsland vorig jaar gedood door een robot.

Meer over de robotisering:

Samenwerken met de machines, uit het boek De opmars van robots door Martin Ford.

Lees meer over:

Deel via