KPN heeft nu LoRa-dekking in de hele Randstad

KPN heeft nu LoRa-dekking in de hele Randstad

07-04-2016 10:11 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Tonie van Ringelestijn

KPN's nieuwe 'internet of things'-netwerk bereikt nu de hele Randstad-regio en voor eind juni heel Nederland.

In november startte KPN met de uitrol van zijn LoRa-netwerk voor het 'internet of things'. Inmiddels is het netwerk actief in Zuid-Holland, Noord-Holland, delen van Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Groningen, meldt de provider. LoRa is een nieuw netwerk dat naast de huidige 2G-, 3G- en 4G-netwerken komt en is gericht op apparaten die wel online moeten zijn, maar weinig data verbruiken, zoals straatverlichting of allerlei sensoren.

Op Schiphol experimenteert KPN sinds kort met LoRa-toepassingen bij onder meer de afhandeling van bagage. Nog voor eind juni wil KPN heel Nederland van LoRa-dekking voorzien. Dat plan ligt op schema. Aanvankelijk zou KPN's LoRa-netwerk pas eind dit jaar landelijk werken, maar vanwege "de grote vraag" is de uitrol versneld.

LoRa: goedkoper en zuiniger  

LoRa staat voor Long Range Low Power. Omdat de technologie werkt via een lage frequentie, kan het verkeer goedkoper en energiezuiniger verlopen. Bij LoRa worden namelijk geen mb's of gb’s verstuurd, maar maximaal een paar kb per keer. Een signaal om apparaten aan of uit te zetten of een kleine verandering te versturen heeft nu eenmaal niet veel data nodig.

Ook voor bedrijven is LoRa interessant. Zo kan een boer via LoRa op de hoogte gehouden worden over het welzijn van zijn koeien. Gemeentes kunnen bijvoorbeeld slimme lantaarnpalen laten werken met LoRa, die pas aan springen als je er langs fietst. Daarmee wordt ook meteen bespaard op de uitstoot van CO2.

Niet alleen KPN is bezig met een LoRa-netwerk. Ook The Things Network doet het. Dat is een open source-variant die gratis te gebruiken is in enkele steden.