WIP Volvo wil 100 zelfrijdende auto's in China testen

WIP Volvo wil 100 zelfrijdende auto's in China testen

07-04-2016 05:42 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Volvo start op de openbare wegen van China een experiment met een vloot van honderd zelfrijdende auto's .

"Autonoom rijden kan een significante bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid," zegt Håkan Samuelsson, CEO van Volvo. "Hoe eerder zelfrijdende auto's op de weg zijn, des te eerder worden er levens gered.

Volvo wil in China met een vloot van 100 zelfrijdende auto's experimenteren op de openbare wegen. Daarvoor zal de autofabrikant de komende maanden in onderhandeling gaan met Chineze steden die interesse zouden hebben om te participeren in het experiment. 

Enerzijds wil Volvo de technologie van de zelfrijdende auto's verbeteren en anderzijds experimenteren met regelgeving. De steden die zouden participeren moeten toestemming geven, regelgeving aanpassen en de over de nodige infrastructuur beschikken die zelfrijdende auto's mogelijk maken.

Volgens Volvo kan de zelfrijdende auto, ongelukken en vervuiling verminderen, files doen verdwijnen en biedt het mensen een beter tijdsbesteding in de auto omdat ze zelf niet meer hoeven te sturen.

"Autonoom rijden is niet alleen technologie. We hebben de juist regels en wetten nodig," zegt Samuelsson. "De auto industrie kan het niet alleen. We hebben overheidshulp nodig."

Minister Schultz heeft woensdag nog opgeroepen voor Europese regelgeving voor autonoom rijden. De Transportraad komt volgende week bij een om een eerste opzet te maken. Schultz wil dat Nederland het zelfrijdende testlab van de EU wordt.