Nieuwe HP Spectre 13 is de dunste laptop ter wereld

Nieuwe HP Spectre 13 is de dunste laptop ter wereld

05-04-2016 14:00 Laatste update: 27-04-2018 07:38

HP komt in mei met de nieuwe Spectre 13, een aluminium laptop die met 10,4 millimeter de dunste ter wereld is.

Om zijn Spectre 13 zo dun te maken, heeft HP onder meer een speciaal scharnier gebruikt, waardoor het 2 millimeter dikke scherm vrijwel vlak tegen de toetsen wordt geduwd. Die toetsen zijn net zoals op bijvoorbeeld de nieuwste MacBook iets dunner dan normaal, waardoor het toetsenbord 1,3 millimeter dun is. Toch heeft de Spectre 13 in tegenstelling tot alweer die MacBook wél een echt snelle chip. Er komen versies met Intel Core i5 en i7-chips. Ondanks die snelle chip en dunne behuizing belooft HP toch een batterijduur van zo’n 9 uur.

De HP-laptop heeft geen touchscreen; daarvan zou het apparaat dikker worden. Het scherm op de laptop is overigens 1080p, waar veel vergelijkbaar geprijsde dunne laptops een hogere resolutie bieden. Aan de achterkant van de laptop zitten drie usb c-aanlsuitingen, waarvan twee voor Thunderbolt gebruikt kunnen worden. De speakers zijn van Bang & Olufsen.

Opvallende vormgeving

De vormgeving van de HP Spectre 13 valt op door het gebruik van gepolijst koper, zowel op de bovenrand waar het scharnier in verwerkt zit, als op de randen van de toetsen. Door de speciale scharnieren zit er een spleet tussen het scherm en de laptop wanneer die open staat.

Overigens komen er ook twee speciale edities van de Spectre op de markt, door designers Jess Hannah en de Nederlander Tord Boontje. De versie die door Boontje is ontworpen gebruikt goud in plaats van koper, en heeft opvallende patronen op de behuizing, die zijn ingezet met Swarovski-kristallen. De Spectre door Hannah is totaal verguld, met een logo in kristal.

De HP Spectre 13 is in de VS vanaf juli verkrijgbaar, voor 1170 dollar voor de i5-versie, en 1250 voor de variant met i7-processor. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.