3 miljoen investering voor zelfrijdende auto van bekende hacker

3 miljoen investering voor zelfrijdende auto van bekende hacker

05-04-2016 08:26 Laatste update: 27-04-2018 07:38

De hacker die in 2007 de eerste iPhone kraakte en nu een zelfrijdende auto bouwt, heeft een investering van 3,1 miljoen dollar binnen.

Met de 3,1 miljoen dollar kan George Hotz (26) zijn werkplaats uitbreiden en meer mensen aannemen. In oktober van vorig jaar begon hij in zijn garage aan een Honda te werken. Hij plaatste camera's en sensoren in de auto en ontwikkelde een zelflerend systeem. Met deze kunstmatige intelligentie wil hij de auto zelfstandig leren autorijden.

Chris Dixon van investeringsmaatschappij Andreesen Horowitz ging bij Hotz langs en is enorm enthousiast over de progressie die de ontwikkelaar heeft geboekt: "Ik heb zijn auto getest, samen met wat vrienden met een expertise in kunstmatige intelligentie, en ik dook in het zelflerend systeem dat hij heeft gebouwd", aldus Dixon."Ik ben ervan overtuigd dat George's systeem een schoolvoorbeeld is van het 'WhatsApp effect' dat nu bij kunstmatige intelligentie gebeurt." Dixon vergelijkt de start-up van Hotz met WhatsApp, dat met een relatief klein team de sms-wereld op zijn kop heeft gezet. Hin denkt dat hetzelfde kan gebeuren bij kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto's.

Pakket van duizend dollar

Hotz wil met zijn bedrijf Comma.ai voor het einde van het jaar een pakket van 1000 dollar gaan aanbieden waarmee mensen hun auto zelfrijdend kunnen maken. De auto moet dan wel over elektronische stuurbekrachtiging en automatische remmen beschikken. Ook mogen autofabrikanten die geen zelfrijdende auto's produceren de hard- en software van Comma.ai gebruiken. Hoe meer met het systeem wordt gereden, hoe beter de software wordt.

Hotz is geen onbekende naam in de techwereld. Hij hackte in 2007 de simlock op de eerste iPhone, waardoor je het toestel ook met een simkaart van een andere provider kon gebruiken. Daarnaast hackte hij ook de PlayStation 3, waarmee illegaal gedownloade games op de console konden worden gespeeld. Recentelijk sloeg Hotz een aanbod van Tesla af om daar te komen werken.