
Koken in de vaatwasser
Zo kook je zonder dat je daarna met de afwas zit; in de afwasmachine.
Wist je dat je vaatwasser een prima kok is? Je kunt namelijk in de afwasmachine heel goed een maaltijd bereiden. Dat is niet alleen gemakkelijk, het is ook nog gezonder. In de vaatwasser wordt het zo’n 65 graden. Op die lage temperatuur garen gerechten langzaam, waarbij vocht en vitamines behouden blijven.
Hoe? Recepten zijn er online voldoende, google maar op ‘dishwasher cooking recipe’. Maar hoe houdt je zeep en afwaswater uit je eten? De truc is om je gerechten in glazen potten met een draaideksel of weckpotten te stoppen.
Koken in de afwasmachine komt dicht in de buurt van het sjieke sous-vide. Daarvoor schafte mijn buurman voor een klein fortuin een soort frituurpan aan met op het oppervlak drijvende plastic balletjes erin om de temperatuur in het water eronder zo constant mogelijk te houden. Alle gerechten gaan eerst in een vacuumzakje waarin het voedsel onder water heel langzaam gaart. Het was heerlijk, dat wel.
Ook in de vaatwasser duurt het koken wel minstens anderhalf uur, dus het vereist wel wat planning. Maar voor het eerst heb ik enige waardering voor het apparaat dat in meer dan een uur doet wat ik zelf in een kwartier kan, dat iets droog probeert te krijgen in een afgesloten natte ruimte, wat ook nog 2 maal aandacht vraagt in plaats van maar één keer. Ik ga het proberen.