Filmproducenten stellen staat aansprakelijk voor piraterij (update)

Filmproducenten stellen staat aansprakelijk voor piraterij (update)
12 november 2015 om 17:55
Laatste update: 27 april 2018 om 19:28
  • Bram Steijns

Een vereniging van Nederlandse filmproducenten wil naar de rechter stappen om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade door illegaal downloaden.

Negen producenten en een aantal onafhankelijke distributeurs hebben zich aangesloten bij de Vereniging van Professionele Speelfilmondernemers (VPSO). Samen met een aantal onafhankelijke distributeurs beschuldigt de VPSO de overheid van laksheid ten opzichte van illegaal downloaden. De staat zou te weinig doen aan de bestrijding ervan. De piraterij kost de filmsector jaarlijks honderden miljoenen euro's, stelt de vereniging.

Anderhalve maand geleden scheidde de VPSO zich van de belangenvereniging Filmproducenten Nederland (FPN), de VPSO was het niet eens over de bestrijding van piraterij. De FPN zou kiezen voor 'stil overleg met ambtenaren' in plaats van de overheid actief met een claim te bestrijden.

Advocatenkantoren

Volgens Klaas de Jong van VPSO is er nog geen zaak aangespannen. Wel is de club in gesprek met twee advocatenkantoren die allebei een offerte hebben uitgebracht en "ervan overtuigd zijn" dat de zaak te winnen is. Welke kantoren dat zijn wil hij niet zeggen. De Jong verwacht dat de daadwerkelijke aanklacht voor het eind van het jaar de deur uit gaat.

ICT-Jurist Arnoud Engelfriet geeft de zaak overigens weinig kans van slagen en noemt het initiatief van de VPSO kansloos. "We hebben van auteursrecht altijd gezegd dat bedrijven deze illegale downloads zelf moeten handhaven. De overheid heeft daar geen taak in."​ Vanuit dat perspectief is het "heel erg raar" om nu de Staat aan te klagen, zegt hij.

Duitsland

Uit cijfers van de Duitse filmindustrie zou blijken dat een harde aanpak werkt, claimt de VPSO: verhoudingsgewijs loopt de branche daar minder inkomsten mis. Sites voor illegaal downloaden worden bij de oosterburen uit de lucht gehaald. Inkomsten uit dvd-verkoop en VOD zijn volgens de aanklagers weer gestegen.

Onlangs kreeg een 17-jarige Nederlander in Duitsland een schikkingsvoorstel van meer dan duizend euro van een filmstudio, nadat hij via de illegale software Popcorn Time afleveringen van tv-series had gedownload.

Sekam

Sekam, een organisatie voor het claimen van auteursrechtelijke vergoedingen, stapte eind september ook naar de rechter om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade van piraterij. De organisatie doet zelf nog onderzoek naar de exacte schade van het 'gedoogbeleid' van de overheid tegen illegaal downloaden van de afgelopen tien jaar. Ook volgens Sekam kan dit oplopen in de honderden miljoenen euro's.

Lees ook:

Bioscopen willen piraterij tegengaan met nachtkijkers

Stichting Brein verwacht boetes voor Popcorn Time-kijkers

m.m.v. Loek Essers

Lees meer over:

Deel via