
Deze site herkent wat er op foto's staat (óf hij leert 't van je)
We zijn nu op het punt dat machines herkennen wat er op foto's staat. Althans, we kunnen het ze zien leren.
Wolfram Alpha is één van de meest indrukwekkende zoekmachines ter wereld. Niet voor de dingen waar je Google voor gebruikt, maar vooral voor wetenschappelijk getinte vragen. Tik er in normale taal vragen in over de geschiedenis of de wetenschap in, of pleur een wiskundig vraagstuk in de zoekbalk en Wolfram Alpha geeft antwoord. Dat doet de site met een beetje kunstmatige intelligentie en een zelflerend aspect, en dat wordt nu ook losgelaten op afbeeldingen.
Je kan The Wolfram Language Image Identification Project een afbeelding voorschotelen, en de site herkent dan wat er op staat. In sommige gevallen al zo precies dat je er ook meteen meer informatie over krijgt. Sleep een foto van de rode kardinaal in het venster en de site vertelt je niet alleen dat het om die vogel gaat, maar ook waar het diertje voorkomt, hoe groot en oud hij wordt en wie hem ontdekte.
Grappige misverstanden
Dat is echter het ideale geval, want Image Identify doet het lang niet altijd perfect. Individuele personen herkent de site nog niet, zelfs als het bijvoorbeeld om Obama gaat. En hoewel de algoritmes wel het onderscheid tussen mensen en dieren kunnen zien, wordt het al lastiger als de dieren een pakje dragen. Dat levert grappige misverstanden op: Chewbacca wordt herkend als Yorkshire-terriër, een overduidelijke hamburger wordt herkend als BLT.
Maar het knappe in die gevallen is: je begrijpt waar het misverstand vandaan komt. Een stapel pannenkoeken wordt herkend als boomschors, vooruit. Fictieve Harry Potter-elf Dobby wordt aangezien voor Weimaraner-hondenras, een gelijkenis die me zelf nooit was opgevallen. En Starship Enterprise wordt herkend als een vinylplaat. Zo leert de software.
Een handje helpen kan ook: geef onder de afbeelding aan in hoeverre het klopt. Soms geeft de site dan andere suggesties, die beter in de buurt komen. Zo werd de verkeerd herkende hamburger alsnog een hamburger.
Lees ook:
Maxima is 34 jaar en Amalia al 18, volgens deze Microsoft-tool