Roosegaarde laat Museumplein virtueel overstromen
Hoe zou Amsterdam eruit zien als er geen waterwerken zouden zijn? Daan Roosegaarde laat het op magische wijze zien.
Als de naam van kunstenaar Daan Roosegaarde valt dan weet je inmiddels wel dat je iets bijzonders kan verwachten. Roosegaarde is bekend van zijn lichtkunst met een dubbele laag, zoals het prachtige Rainbow Station op Amsterdam Centraal. Nu is Studio Roosegaarde-kunstwerk ‘Waterlicht’ drie avonden op het te zien Museumplein.
Daar schijnen led-lampen voorzien van speciale lenzen op een dikke twee meter hoogte en blauwe gloed over het plein. Zo zie je precies hoe hoog het water zou staan als Nederland geen dijken en waterwerken zou hebben. Het Museumplein zou dik onder water staan, alleen de torentjes van het Rijksmuseum zouden nog boven het oppervlak uitsteken.
"Waterlicht laat je ervaren hoe Nederland eruit zou zien zonder waterwerken, een virtuele overstroming", aldus Roosegaarde. "Innovatie zit in ons landschap, we zijn het alleen een beetje vergeten."
12 en 13 mei
Waterlicht was gisteravond voor het eerst te zien, en is ook nog op 12 en 13 mei tussen 22:00 en 00:00 uur te zien. De lichtkunst is ter ere van het schilderij 'De doorbraak van de Sint-Anthonisdijk bij Amsterdam' van de 17de eeuwse schilder Jan Asselijn. Dat is onlangs door het Rijksmuseum gekocht, en laat nu samen met Waterlicht het Nederland waterland door de eeuwen heen zien.
"Het schilderij uit 1651 maakt in één klap de situatie duidelijk waarin wij Hollanders altijd hebben geleefd en nog steeds leven: onder de zeespiegel", zegt Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes.
Meer over Studio Roosegaarde: