
3d-printen van pillen is de toekomst van medicatie?
Onderzoekers 3D-printten vreemde pilvormen, waarmee de afgiftesnelheid van het medicijn totaal verandert.
Je zou het in de eerste instantie niet verwachten maar de vorm van een pilletje blijkt een enorme invloed te hebben hoe snel je lichaam een medicijn opneemt. Huidige pillen zijn één-vorm-voor-iedereen, maar met deze kennis krijgen toekomstige patienten medicijnen die voor hen op maat zijn 'geprint'.
Wetenschappers van de UCL School of Pharmacy publiceerden onlangs een onderzoek waar het effect van de vorm van pilletje werd aangetoond. Opvallend is dat de onderzoekers een huis-tuin-en-kamer Makerbot-3D-printer gebruikten en een Filabot waar je zelf het filament printmateriaal mee kan maken.
De onderzoekers namen wateroplosbaar PVA-filament dat ze in kleine stukjes van 2 mm knipten. Vervolgens werden deze pellets samen met zouten en paracetamol in een Filabot op 180 gesmolten en via extrusie tot een rol 3D-printbaar paracetamol filament omgetoverd. Nu konden de onderzoekers met de Makerbot paracetamolpilletjes in allerlei vormen printen.
Piramides
De vorm van de pilletjes had een grote invloed hoe snel het pilletje oplost en het medicijn vrijgeeft. Piramides waren het snelst gevolgd door ring, kubus, bol en uiteindelijk de cilinder. Het geheim blijkt in de verhouding van de oppervlaktes en het volume van het pilletje te zitten.
In de toekomst kan het betekenen dat de apotheek per patient persoonlijke medicijnen print. De ene patient krijgt een pil die snel oplost terwijl de volgende patient juist een traag oplosbare pil krijgt uitgeprint.
Zelf printen?
In het gelinkte artikel wordt gesuggereerd dat de patient straks van de apotheker filament mee naar huis krijgt om zelf zijn of haar pillen te printen. Dat lijkt me onwaarschijnlijk omdat het onpraktisch en in veel gevallen gevaarlijk kan zijn.
Het is al een hele uitdaging voor veel patienten om hun medicatie op tijd en in de juiste hoeveelheden te nemen. Als er dan ook specifiek een pil geprint moet worden, verhoog je de risico's nog meer.