Hotelletje pakken? Portiers mailen je naam naar politie

Hotelletje pakken? Portiers mailen je naam naar politie

06-03-2015 12:01 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Alle hotels in Twente, en waarschijnlijk ook elders in Nederland, sturen de gastenlijst rond 4 uur 's nachts door naar de politie.

Bij een Van der Valk-hotel in Hengelo heeft een portier al jarenlang de taak om rond 04.00 de gehele gastenlijst, inclusief voor- en achternaam - dat met een identiteitskaart wordt gecheckt - door te sturen naar de politie van Twente. Dat blijkt uit documenten van een rechtszaak in Almelo. Volgens de politie Twente is het al jarenlang de normaalste zaak van de wereld.

Steekproeven

De lijst met hotelgasten wordt altijd doorgestuurd, ook als de politie niet specifiek op zoek is naar een persoon. "We doen er ook niets mee, tenzij er een gericht onderzoek loopt", zo verklaart de politie Twente tegenover Tubantia. Volgens de politie kon vorig jaar een "vuurwapengevaarlijk persoon" worden aangehouden omdat een Van der Valk-hotel de gastenlijst naar de politie had gestuurd.

Toch blijft het voor de politie de normaalste zaak van de wereld om al deze lijsten ook te ontvangen als er geen onderzoek in de regio loopt. "We controleren de lijsten steekproefgewijs", aldus de politie Twente. "De lijsten worden niet lang bewaard. Hooguit enkele maanden."

Privacywaakhond blaft niet

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) kan naar eigen zeggen geen uitspraak doen over het doorsturen van de gastenlijsten naar de politie. Volgens het CBP "moet de politie het maar uitleggen". Wettelijk gezien zijn hotels verplicht een register van gasten bij te houden en die op aanvraag aan de burgermeester of een aangewezen ambtenaar te tonen. Wat niet betekent dat ze de gegevens zomaar zelf naar de politie mogen mailen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s