Meer 'volwassen' startups bij Nederlandse broedplaatsen

Meer 'volwassen' startups bij Nederlandse broedplaatsen

05-03-2015 10:40 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Jody van den Tillaart

De nieuwe startups in acceleratorprogramma Rockstart zijn al wat groter en vragen andere begeleiding.

Het Web en Mobile-programma van Rockstart Accelerator is nog maar net van start, sinds 25 februari. Er zitten best wel wat startups bij die niet helemaal from scratch moeten beginnen, maar die al omzet draaien en flink wat gebruikers hebben. De startups zijn wat volwassener, dus speelt het programma hier op in.

'Volwassener' generatie

Onder de wat verder ontwikkelde startups in het programma vind je bijvoorbeeld LiveOnDemand. Een crowdfundingplatform om een optreden van bepaalde artiesten, sprekers en musici te organiseren en te financieren. Ook is er Tabtrader, waarmee je versleutelde valuta als Bitcoin kunt overmaken, en Deskbookers, waarmee je overal op de wereld een bureau kunt reserveren. Onder de overige deelnemers is ook een muziekplatform, een soort Tinder voor banen en een marktplaats voor domeinnamen.

Specialistischer programma

Om een passender programma te kunnen bieden aan de startups die wat verder zijn, heeft Rockstart het aangepast. Don Ritzen legt uit: "De nadruk van het programma ligt dit jaar meer bij onderwerpen die te maken hebben met internationale uitbreiding en online marketing. Startup teams bestaan vaak uit zeer getalenteerde mensen, maar de specialistische ervaring die nodig is om snel door te groeien is niet altijd te betalen in deze fase."

Daarom is een samenwerking aangegaan met drie bedrijven: TamTam (helpt met digitale strategie en business model), Burst (design, gebruikersacquisitie en technische schaalbaarheid) en PauwR (online marketing). Deze partners volgen en begeleiden de startups gedurende de 150 dagen die het programma duurt.

Trend

Het lijkt een trend te worden dat startups in accelerators al wat verder zijn dan we voorheen zagen. Ook bij bijvoorbeeld de programma's van Startupbootcamp zie je vaak deelnemers die al heel wat omzetten en al best een solide basis hebben.

Accelerators krijgen steeds meer aandacht, sowieso is de startupscene helemaal hot en begint het geheel van investeerders, talent en accelerators helemaal op stoom te komen. Accelerators kiezen de beste startups en hebben de luxe gekregen (of verworven, hoe je het ook wil zien) om uit een grotere vijver te vissen.

Lees ook:

10 successen van Nederlandse startups van najaar 2014

Nederlandse startups halen ruim 500 miljoen op in 2014

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s