Eerste elektrische satellieten gelanceerd door SpaceX

Eerste elektrische satellieten gelanceerd door SpaceX

02-03-2015 11:51 Laatste update: 28-04-2018 01:39

Een Falcon 9-raket van SpaceX schoot vannacht voor het eerst twee elektrisch aangedreven satellieten de ruimte in.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk, heeft weer een primeurtje. Een Falcon 9-raket bracht de eerste elektrische communicatiesatellieten in een baan rond de aarde. De satellieten werden gemaakt door Boeing en zijn van het Parijse Eutelsat en het Britse ABS. Beide bedrijven deelden de productie- en lanceringskosten.

Elektrisch

De satellieten werden gebouwd met volledig elektrische motoren, in plaats van met vloeibare brandstof. Het voordeel is dat de satellieten licht genoeg waren om met twee tegelijk gelanceerd te worden, het nadeel is dat ze er na loskoppeling van de raket veel langer over doen om op de beoogde hoogte van 35.800 kilometer boven aarde te komen.

De satelliet van Eutelsat breidt het bereik van het bedrijf uit naar de Verenigde staten, waar het mensen van diensten als internet en video zal voorzien. ABS positioneert zijn satelliet voor klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

bekijk op YouTube

Landing

Voor SpaceX was dit de derde lancering in twee maanden tijd. Hoewel de ruimtevaartorganisatie van Elon Musk de afgelopen keren probeerde om de Falcon 9-raket netjes te laten landen, was dat dit keer niet aan de orde. Volgens het bedrijf kon het niet getest worden omdat er niet aan de brandstofvereisten kon worden voldaan bij de lancering van twee satellieten.

Lees ook:

Falcon 9-raket landde 'netjes en verticaal'... in het water

Elon Musk toont beelden van de Falcon 9 crash

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s