Crowdfund de eerste e-scooter van hennep

Crowdfund de eerste e-scooter van hennep

30-01-2015 11:43 Laatste update: 28-04-2018 01:39

Bright Promotie

Duurzaam rondcrossen op een elektrische scooter van hennep. Nederlands fabrikaat en design, nu te crowdfunden.

Een elektrische scooter met een frame van... hennepvezel. Vaniek Colenbrander (33) is al een heel eind met zijn Be.e-project. De scooter is 20 kilo lichter dan een gemiddelde Vespa. Én een stuk beter voor het milieu. De Be.e heeft geen dragende stalen constructie, maar eentje uit één stuk van plantaardig composietmateriaal: vooral hennepvezel en vlas.

Vaniek denkt heus niet dat 'ie de wereld ermee gaat redden, maar het is wel een hele nieuwe productiemethode die anderen hopelijk ook gaan gebruiken. Vaniek studeerde aan de TU Delft en het leek hem leuk om te onderzoeken hoe 'biobased' materialen voor een scooter zijn te gebruiken. Duurzaamheid is namelijk een hot topic binnen het tech-vakgebie.

Onderzoek ging lekker, resultaten waren veelbelovend. Maar afstudeerbedrijf Qwic besloot toch niet verder te gaan met de scooter, dus zette Vaniek in 2012 zijn eigen bedrijf Van.Eko op om zijn kindje te kunnen afklussen. In de zomer van 2013 hadden ze vijf prototypes klaar.

Omdat het geld op was lag de boel daarna een tijdje stil en nu zijn ze via crowdfunding op zoek naar investeerders om 'm af te kunnen maken. Hij heeft bijvoorbeeld nog geen spatborden, slotkastje en zadelcompartiment. Is op zich wel handig, ja.

Minimale investering is twintig euro. Als investeerder krijg je aandelen in de Be.e waarmee je een deel van toekomstige winst kan krijgen of een deel van een eventuele exit. Ook krijg je korting op aanschaf van de scooter.

Geselecteerd door de redactie van Whocares.me, een blog vol inventieve oplossingen en hartverwarmende acties voor een betere wereld.