Van deze sneakers vervang je zelf makkelijk de zool

Van deze sneakers vervang je zelf makkelijk de zool

29-01-2015 10:10 Laatste update: 28-04-2018 01:39

Zo geef je straks je favoriete sneaker een tweede leven.

Sneakers zijn wegwerpvoorwerpen. Voordat je er op uitgekeken bent, is of het textiel versleten, of de zool. Je kunt er niet bij de schoenmaker een nieuwe zool op laten zetten, zoals bij je leren schoenen. Student Maria Schwermer verzon een oplossing waarmee je je favoriete sneaker nog een tweede leven geeft.

LAST, a twisting sneaker heet de gymschoen van Schwermer. Ze hebben een zool die je zelf kunt vervangen. Dat gebeurt zonder lijm, met een messing en groefverbinding uit de meubelmakerij, nog extra vastgezet met een plugje. Zo kun je je sneakers verzolen zoals je dat van je leren schoenen gewend bent. Wat mij betreft is het tijd om iedere sneaker met dit systeem uit te rusten.

Maria Schwermer studeerde Industrieel ontwerpen in Berlijn. De sneakers waren te zien op de meubelbeurs in Keulen bij de afstudeerexpositie van de Berlijnse universiteit. Een van haar drie professoren is de Nederlandse Marloes ten Bohmer, over wiens op je voet gesneden couture-schoenen en gevleugelde schoenen we eerder schreven.