Handige nieuwe browser Vivaldi nu te downloaden

Handige nieuwe browser Vivaldi nu te downloaden

27-01-2015 14:45 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Eerste versie van een nieuwe browser van de Opera-oprichter: praktisch voor wie altijd veel tabbladen open heeft staan.

Je moet het maar durven, een nieuwe browser op de markt brengen tussen giganten als Safari, Chrome en Internet Explorer. Maar oud-CEO en oprichter van Opera Jon von Tetzchner doet het gewoon. In 2011 stapte hij op bij Opera, om eind 2013 Vivaldi op te richten.

Efficiënt

Tetzchner belooft heel wat met Vivaldi. De browser moet gericht zijn op veelgebruikers: "Vivaldi is voor alle mensen die meer van hun browser verwachten. Wij spreken gebruikers aan die veel tijd online doorbrengen, veel tabbladen open hebben en efficient willen werken met veel content."

Vivaldi draait op Chromium van Google, het project wat ook de basis van Google Chrome is. Wel werkt Vivaldi met eigen functies en heeft het een eigen smoel. Zo toont de browser een preview van de pagina als je met de muis over een tab beweegt.

Nieuw

Daarnaast maakt Vivaldi gebruik van Quick Commands; sneltoetsen op het toetsenbord om sneller door de browser te bewegen. Ook is er een menu waar je je favoriete websites kunt groeperen en heeft Vivaldi een functie genaamd Tab Stacks. Dat is een soort extra laag voor je tabbladen. Sleep je een tab over de andere, dan worden ze gegroepeerd. Boven het tabblad staan dan streepjes voor het aantal tabs dat is samengevoegd in één. Ga je met de muis op de tab staan, dan krijg je alle gestapelde tabbladen te zien. Best wel slim.

Nog een fijne touch: de navigatiebalk die meekleurt met de geopende site.

Downloaden

Vivaldi is een tech preview en nog niet af. De makers werken nog aan integratie van 'Vivaldi mail', verschillende extensies en de prestatie moet beter. "Wij zullen de snelste browser van het universum worden, vooral qua efficiëntie." De eerste versie van Vivaldi is gratis te downloaden voor Windows, Mac en Linux.