Steve Jobs liet zijn kinderen niet op de iPad

Steve Jobs liet zijn kinderen niet op de iPad

18-09-2014 10:40 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Mogen kinderen vanaf jongs af aan tijd met gadgets doorbrengen? Steve Jobs vond van niet.

Sinds enige tijd hebben we in Nederland zogeheten Steve Jobs-scholen waar alle kinderen een iPad hebben. Een wat ongelukkige naam, zo blijkt nu. Want Steve Jobs zelf liet zijn kinderen niet op de iPad, zo vertelde hij New York Times-verslaggever Nick Bilton in 2010. "We hebben thuis strenge regels voor het gebruik van technologie", aldus Jobs.

Het is een lezing die wordt bevestigd door Jobs-biograaf Walter Isaacson die regelmatig bij de Apple-oprichter over de vloer kwam. "Niemand haalde ooit een iPad of computer tevoorschijn. De kinderen leken totaal niet verslaafd aan gadgets." Liever discussieerde de familie-Jobs aan de eettafel over boeken, geschiedenis en andere zaken.

Volgens Bilton stond Jobs bepaald niet alleen. Menig tech-CEO is allesbehalve enthousiast over het gebruik van gadgets door kinderen, schrijft hij: op doordeweekse avonden zijn tablets, smartphones en computers bij de bestuurders van technologiebedrijven vaak uit den boze.

Zelfs tech-optimist en voormalig Wired-hoofdredacteur Chris Anderson heeft het gadgetgebruik aan banden gelegd, omdat hij de 'gevaren van technologie' zelf aan den lijve heeft ondervonden. "Ik wil niet dat mijn kinderen iets soortgelijks overkomt."

Anders dan Jobs’ kinderen lijken de nakomelingen van Anderson overigens maar weinig enthousiast over de strenge regels. "Mijn kinderen noemen mij en mijn vrouw fascisten", vertelt hij.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s