De 'beste ereader ooit' die je toch niet koopt

De 'beste ereader ooit' die je toch niet koopt

Update: 28 april 2018 om 04:14
PRAAT MEE!

Lekker lezen in de zon? Koop een ereader. De nieuwe Kindle Voyage is 'de beste ooit'. Om 1 reden toch af te raden.

Amazon presenteerde vandaag zijn nieuwe ereader Kindle Voyage. Ereaders zijn niet zo populaire als tablets, maar iedereen die deze dagen in het zonnetje in de tuin op zijn tablet probeert iets langers te lezen dan een blogpost, succes ermee. Want dat leest nog altijd niet zo prettig als die non-reflectieve zwart-witte eink-schermen van ereaders. Die ook nog eens een wekenlange accuduur hebben.

Maar de meeste ereaders zijn niet bepaald mooi te noemen. Amazons nieuwe dunne en lichte Kindle Voyager is wat dat betreft een stap vooruit. Amerikaanse techsites zijn lovend. Schokerend goed, vindt The Verge. "De beste leeservaring op een elektronisch apparaat ooit."

De Kindle Voyage heeft een hogere resolutie 'Paperwhite-scherm (300 ppi). Voor in het donker heeft hij ingebouwde lampjes. Dankzij een nieuwe lichtsensor past hij die achtergrondverlichting automatisch aan je omgeving aan. Dat doet hij geleidelijk, zodat je ogen kunnen wennen. Handig.

Het scherm is aanraakgevoelig en voorzien van glas, maar door een speciale behandeling is hij niet-reflectief. Bedienen met fysieke knoppen blijft mogelijk: op de schermranden zitten tiptoetsen waarmee je met zachte aanraking bladzijdes kan omslaan. In Europa kost de Kindle Voyage 189 euro (wifi) of 249 euro (met 3g).

Er is één 'maar'...

Hoewel je hem vanuit Nederland kan bestellen, is de Kindle Voyage om één reden toch geen aanrader: Amazon verkoopt nog nauwelijks Nederlandstalige ebooks (slechts 1600 op dit moment). En het hele voordeel van de Kindle-ereaders is nu juist dat je makkelijk via wifi of 3g op het apparaat zelf boeken kan kopen. Waarom het zo lang duurt met het Nederlandse aanbod, leggen we je hier uit.

Dus alleen als je vooral Engelstalige ebooks leest, is de Kindle Voyage een goede optie. Anders moet je tijd en energie gaan steken in het converteren van je Nederlandse ebooks in epub-formaat naar het Kindle-formaat. En dat werkt niet als je epub-bestanden nog voorzien zijn van kopieerbeveiliging.

Amazons 'gesloten model' zorgt er ook voor dat je bij de webwinkel gekochte ebooks niet online kan opslaan bij de nieuwe centrale 'e-boekenkast' LeesID.