Interview Oxxio: 'Consument wil vrije keuzes rond smarthome'

Interview Oxxio: 'Consument wil vrije keuzes rond smarthome'

Update: 28 april 2018 om 04:14
PRAAT MEE!

Oxxio bouwt een 'smarthome-ecosysteem', met brede ondersteuning van HomeKit tot IFTTT. 'Niet vastzitten aan één hardwarepartij.'

Smarthomes en 'the internet of things', ze komen er nu echt aan. En dat heeft ook gevolgen voor de rol van energieleveranciers. Hoe haken zij aan bij de trend dat steeds meer huishoudelijke apparaten via apps zijn te bedienen en te beheren? We spraken erover met Joos Luteijn, Oxxio's manager e-business. Aanleiding: Oxxio start deze week als eerste energiebedrijf met de integratie van Apple's HomeKit in zijn app. HomeKit is een nieuw onderdeel in iOS8, dat woensdag beschikbaar komt.

Wat betekent de smarthome-trend voor jullie?

Het 'internet of things' laat de consument allerlei combinaties leggen. Wij kunnen daar ook onderdeel van worden. Met de Oxxio App is het binnenkort al mogelijk om meerdere smarthome-apparaten te bedienen, zoals de Philips Hue-lampen. En zo willen we veel meer platforms en hardware gaan ondersteunen. Zodat mensen zelf kunnen kiezen wat ze willen gebruiken.

Wat gaat Oxxio nu doen met Apple's HomeKit?

In een snel tempo komen er allerlei 'Made for iPhone'-apparaten op de markt. Wij willen die ook laten bedienen via onze app. Je iPhone kan dankzij HomeKit kan ook weer toegang tot onze informatie geven. Als een van de weinige energiebedrijven ter wereld zijn we een launching partner voor Apple rond HomeKit. We zijn voor Apple een interessante partij, HomeKit past goed in onze app-strategie.

Wat zijn de voordelen van Homekit?

Voordeel is dat het erg simpel in de interactie is, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om apparaten aan te sluiten. Een mooie functie is bijvoorbeeld geofencing, waarbij je automatisch als je in de buurt van je huis komt, of het huis verlaat, acties kan koppelen, zoals het aan of uitzetten van de verwarming. Dat past goed bij onze gedachte: 'van zelf doen naar vanzelf'. We willen mensen 'ontzorgen' in hun keuzes. Nu moet je rond smarthome nog veel pielen met instellingen, maar straks willen wij ook grote groepen mensen bedienen die dat allemaal niet kunnen of willen. Bijvoorbeeld door ideale settings aan te bieden.

Zijn er nog minpunten?

Jammer is dat Siri een belangrijke rol speelt in Homekit, maar dat de Nederlandse taal nog niet wordt ondersteund.

Wat als je geen Apple-apparaten gebruikt? Welke opties zijn er dan?

Wij willen zoveel mogelijk platforms ondersteunen, zoals Apple's Homekit, IFTTT en dat waar Android-fabrikanten mee komen, hierin positioneren wij onszelf anders dan andere energieleveranciers, zoals Essent met Nest. Zij zeggen: 'gebruik deze hardware, want wij denken dat dit goed is.' Dat is een risico. De moderne consument weet echt zelf wel wat hij wil. Hij wil niet beperkt worden in de keuze voor een thermostaat of bepaalde lampen. Door geen keuze te maken voor specifieke hardware groeien we toe naar een ecosysteem, waarin we de consument de keuze laten. Onze app geeft binnenkort bijvoorbeeld al toegang tot de Hue-lampen van Philips, maar kan ook andere slimme verlichtingssystemen ondersteunen.

Hoe werkt de ondersteuning van IFTTT?

We komen met eigen API's die IFTTT (If This Then That) kan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld als je energieverbruik gisteren te hoog was, de lampen 10 minuten eerder uit laten gaan. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. We bieden dit aan voor de klanten die dat willen, actieve consumenten die zelf aan de slag willen.

We hebben al jaren slimme energiemeters in huis, maar in feite beginnen ze nu pas echt nuttig te worden?

In 2005 is Oxxio al begonnen met uitrollen de slimme energiemeter. Dat vormde de opmaat voor het elektronisch inzichtelijk maken van energiegebruik. De laatste periode zien we dat de gegevens van de slimme meter pas echt goed kunnen worden ingezet, door de opkomst van allerlei nieuwe gadgets. Denk aan de slimme thermostaat van Nest, dat is opgekocht door Google. Al in 2009 zijn we gestart met een mobiele strategie, met een eigen iPhone-app en desktopwidgets om actueel energiegebruik inzichtelijker te maken. De apps worden steeds verder verbeterd. Het platform evolueert continu. Inmiddels is het zo dat we altijd het energieverbruik centraal stellen en dat de klant direct vanaf de start zijn verbruik richting zijn jaarrekenning kan gaan volgen. Op Europees niveau zijn we daar koploper in.

Hoe kan je energieverbruik besparen leuker maken, want de gemiddelde consument zal daar niet elke dag mee bezig willen zijn?

We proberen dat in onze app onder meer met het tonen een energiescore op basis van je recente gebruik. Een soort Klout-score voor je stroomverbruik, gebaseerd op het gebruik van je peergroup. Met zo'n score kan je snel je eigen gedrag vergeleken met de buren.

Dit alles levert jullie heel veel data op, gebeurt daar nog wat nieuws mee?

We zijn van plan om later dit jaar een visualisatie te maken van energiegebruik in het hele land. In heatmaps zie je waar het meeste wordt gebruikt. Daarvoor vragen we gebruikers om toestemming om geanonimiseerd hun data te mogen gebruiken.