Cook: 'Apple heeft geen interesse in je privégegevens'

Cook: 'Apple heeft geen interesse in je privégegevens'

Update: 28 april 2018 om 04:14
PRAAT MEE!

Apple-ceo Tim Cook zegt dat zijn bedrijf geen interesse heeft in gegevens van klanten, Apple-concurrenten wel.

Het tweede deel van een uitgebreid interview dat Amerikaanse journalist Charlie Rose met Tim Cook had, werd gisteravond uitgezonden. Cook reageert in het interview op de heisa rondom privacy die in de losbarstte na het uitlekken van naaktfoto’s, onder meer via iCloud. Volgens Cook heeft iCloud nooit een achterdeur gehad. Bovendien is Apple volgens zijn ceo helemaal niet geïnteresseerd in de privégegevens van zijn klanten.

“Ons bedrijf draait niet om het verzamelen van informatie over jou”, zegt Cook. “Jij bent niet ons product.” Wijzend op een iPhone: “Dit zijn onze producten, en dit horloge, en Macs enzovoorts. Ik denk dat iedereen zich af moet vragen: hoe verdienen bedrijven hun geld? Volg het geld. En als ze voornamelijk geld verdienen met het verzamelen van grote hopen persoonlijke informatie, dan heb je het recht bezorgd te zijn. En je zou dan goed inzicht moeten kunnen hebben in wat er met die informatie gebeurt, en de bedrijven moeten daar wat mij betreft heel transparant in zijn.”

Geen schatkamer

Volgens Cook leest Apple geen e-mails van gebruikers, en ook geen iMessage-berichten. “Als de overheid ons zou dwingen iMessage-berichten over te dragen, zouden we dat niet kunnen”, zegt Cook. “Ze zijn versleuteld en wij hebben de sleutel niet.” Apple wil volgens Cook geen ‘schatkamer’ voor instanties als de NSA worden. “Wij hebben honderden miljoenen klanten”, aldus Cook. "Toch wordt er maar zeer zelden iets bij ons opgevraagd. Een van de redenen daarvan is dat we gewoon niet zoveel bewaren. Van alle plekken zijn wij niet de schatkamer.

Cook wijst geen specifiek bedrijf aan. In het eerste deel van het interview met Rose zei Cook wel dat hij Google als grootste concurrent van Apple ziet. Ondertussen houdt de Amerikaanse overheid Apple evengoed in de gaten. Het openbaar ministerie van de Amerikaanse staat Connecticut wil Apple ondervragen over privacyzorgen rondom de Apple Watch. Opvallend: fabrikanten van concurrerende bedrijven kregen zo’n uitnodiging niet, in ieder geval niet openbaar. Het lijkt op de situatie van vorig jaar, toen Apple als enige het vuur aan de schenen kreeg over de vingerafdrukscanner in de iPhone 5S.

Tim Cook ziet Google als grootste vijand