
Interview: "We zijn met PS4 oude muren aan het breken"
De Europese PlayStation-ceo Jim Ryan praat ons bij. Nederland komt volgens hem in 2015 snel aan de beurt met streamingdienst Playstation Now.
Uitgerekend een dag voordat de Xbox One in Nederland verscheen, was de ceo van PlayStation Europa donderdag in Amsterdam om te vertellen over de fantastische verkoopcijfers van de PlayStation 4. In tien maanden tijd zijn er wereldwijd 10 miljoen consoles aan consumenten verkocht. Jim Ryan wil geen harde cijfers geven over aantallen in Nederland: "Het is een getal met zes cijfers". Weten we dus nog niks.
Bij het aanhalen van de releasedatum van Xbox One in Nederland, schiet Ryan in de lach. PlayStation heeft overigens reden om te lachen. De vorige keer dat er nieuwe consoles werden uitgebracht (de Xbox 360 en PS3), was de situatie precies omgekeerd. De Xbox lanceerde een jaar eerder dan de PlayStation. "We waren te laat, we begonnen met een grote achterstand en we hebben jaren nodig gehad om dat recht te trekken", zegt Ryan. "Die fout wilden we in elk geval niet nog eens maken. Te kostbaar."
Voorsprong
Duidelijk is in elk geval dat de Xbox One in Nederland met een enorme achterstand begint. Vorig jaar kwam de console al uit in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar Nederland kreeg geen prioriteit. "Voor ons is heel Europa juist belangrijk", zegt Jim Ryan. "Ook Nederland, waar gebruikers altijd heel loyaal zijn geweest. De PlayStation 4 is hier zelfs een paar maanden eerder verschenen dan in thuisland Japan. Dat is best een big deal."
Sociaal
Met de PlayStation 4 focust Sony niet meer alleen op mooiere graphics en een snellere processor. "Dat zijn verbeteringen waar iedereen standaard vanuit gaat. Met de PS4 richten we ons meer dan ooit op de sociale aspecten van gamen en online-functies. Mensen willen met elkaar communiceren en video's opnemen om via Twitch of YouTube te delen."
Dat is slechts het begin. "We zijn de conventionele muren aan het breken", zegt Ryan. "Met de PlayStation 4 zit je niet meer vast aan de tv. Je kunt games van je console verder spelen op de PS Vita en straks zelfs streamen naar de nieuwe Xperia Z3-smartphone. Mensen willen hun games kunnen spelen op een platform naar keuze, waar en wanneer ze maar willen."
Straks kun je PS4-games streamen op je Sony-smartphone
Share Play
Met deze generatie spelcomputers lijkt PlayStation het game-landschap te willen veranderen. Het internet speelt daarin een grote rol. Sony heeft een aantal nieuwe functies bedacht, waaronder Share Play, waarmee je samen met een vriend kunt gamen zonder dat hij het spel bezit.
"Stel: jij woont in Utrecht en zit vast in level 6 van een game, dan kun je vragen of een vriend uit Amsterdam je wil helpen", legt Ryan uit. "Via Share Play krijgt de ander toegang tot jouw spel om het lastige gedeelte te doorlopen. Op dezelfde manier kun je ook multiplayer tegen elkaar spelen, alsof je samen op de bank zit. Aan Share Play hangt echter wel een restrictie van 60 minuten per sessie, daarna wordt de verbinding verbroken. Ook moet je allebei een PlayStation Plus account hebben."
PlayStation Now
En hoe zit het met PlayStation Now in Nederland? Met deze streamingdienst kun je PlayStation 3-games (en later ook PS1- en PS2-titels) streamen via PlayStation 4, Vita en PlayStation TV - het kastje van 99 euro dat volgend jaar op de markt komt. Je huurt games voor een bepaald bedrag, afhankelijk van hoe lang je ze wil spelen. Een soort videotheek voor games.
De bèta is in Amerika inmiddels gestart, volgend jaar kan het Verenigd Koninkrijk er in Europa het eerst mee aan de slag. "Met breedband zit het in Nederland wel goed, dus jullie zullen snel volgen. Andere landen, waar het internet minder snel is, moeten er langer op wachten."
Uiteindelijk moet deze 'digitale videotheek voor games' volgens Ryan gaan doorevolueren naar een abonnementsmodel. "We zijn nu nog aan het bekijken of dat haalbaar is, hoe het de internetverbinding belast en of het winstgevend is voor de betrokkenen."
Toekomst van gaming
De console is op zoek naar de toekomst van gaming en experimenteert daarom volop met nieuwe apparaten en functies. De games mogen daarbij overigens niet vergeten worden. Naast blockbusters als Grand Theft Auto, Metal Gear Solid, Uncharted en Grand Turismo biedt PlayStation steeds vaker het podium aan games van kleinere ontwikkelaars. "Juist die spellen geven vaak een quirky soort fun die je niet in grote titels vindt. Ze zijn veelal ook iets creatiever, dat houdt de industrie fris en vernieuwend."