
UberPop-chauffeurs in Amsterdam en Berlijn rijden gewoon door
Chauffeurs van de verboden meerijdienst UberPop gaan gewoon door, ook in Amsterdam en Berlijn.
UberPop, de dienst waarbij je voor lagere tarieven met gewone chauffeurs kan meerijden, ligt zwaar onder vuur van toezichthouders, na klachten van de taxi-branche. Volgens de huidige wetten mag je tegen betaling niet zomaar mensen vervoeren. De Nederlandse inspectie kondigde al aan de 'snorders' van UberPop te gaan beboeten. En deze week oordeelde de Duitse rechter ook dat de dienst onwettig is.
Probleem voor Uber? Voorlopig niet. De app lijkt zelfs garen te spinnen bij alle negatieve publiciteit. Nadat de rechter oordeelde dat UberPop moet worden verboden, kwamen er in Duitse steden veel meer aanmeldingen binnen. En de UberPop-chauffeurs zelf laten zich door het vonnis voorlopig ook niet tegenhouden, bleek toen we donderdagavond een van de vele UberPop-taxi's in de Duitse hoofdstad bestelden.
De jonge bestuurder Omer, nog een student, maakte zich geen zorgen over boetes. "Chauffeurs lopen geen risico." Volgens hem betaalt Uber eventuele boetes. Uber stelt als eisen dat UberPop-chauffeurs geen strafblad mogen hebben en in een auto van 2005 of later moeten rijden.
Omer zegt regelmatig te zijn uitgescholden door taxichauffeurs. "Taxi-chauffeurs haten ons", lacht hij. Berlijn telt 7 duizend gewone taxi's. UberPop-auto's zijn meestal niet te herkennen, maar Omer heeft een smartphone op zijn dashboard wat kennelijk argwaan wekt. De rit van 11 minuten kostte maar 7 euro.
Ook in Amsterdam namen we donderdagochtend nog een UberPop richting Schiphol. Die rit van 22 minuten kostte 29 euro.
Uber voert Nederlandse promotie op
Uber is zowel in Nederland als Duitsland niet onder de indruk van de dreiging van boetes. De dienst strooide deze week met kortingen onder gebruikers van UberPop. "Graag bieden we je een gratis uberPOP rit aan om deze nieuwe service te testen."
Ook is Uber bezig met een e-mailenquete onder UberPop-gebruikers, waarbij er onder meer vragen worden gesteld over of de Nederlandse taxiwet zou moeten worden aangepast. Een inkoppertje onder die groep, natuurlijk. In ruil voor het invullen krijgen je 30 euro UberPop-tegoed.
Zolang Uber nog in hoger beroep kan gaan, lijkt de dienst niet te stoppen. De dreiging van boetes lijkt ook nog geen negatieve gevolgen te hebben voor het aanbod aan chauffeurs. Er zijn genoeg mensen die een centje willen bijverdienen door mensen rond te rijden. Of het nu studenten zijn of zoals een oudere Uber-chauffeur ons in San Francisco laatst toevertrouwde: omdat hij zijn vriendin naar duurdere restaurants wilde meenemen...