Bright Ideas 011: Geëmmer over Ice Bucket Challenge

Bright Ideas 011: Geëmmer over Ice Bucket Challenge

Update: 28 april 2018 om 04:14
PRAAT MEE!

In deze Bright Ideas een interview met de godfather van de Nederlandse game, en een poging offline te gaan.

Wie niet van de Ice Bucket Challenge heeft gehoord, heeft onder een steen gelegen en niet onder een ijskoude plens water zoals de rest van de mensen. De Ice Bucket Challenge is hoe dan ook een groot succes, maar aan wie is dat succes eigenlijk te danken? De liefdadigheid van de mens, of de opdringerigheid van Facebook?

Ga naar Bright Ideas

Waarom de iPhone groter wordt

Al jaren is de iPhone de kleinste van de grote smartphones, en één van de weinigen die je nog met één hand kan bedienen. Daar lijkt verandering in te komen: de iPhone 6 komt volgens bijzonder hardnekkige geruchten in twee formaten op de markt. Maar waarom maakt Apple een 4,7 en 5,5 inch iPhone? Alleen maar omdat de iPhone er in de winkelschappen zo relatief klein uit ziet, of speelt er meer?

Gamer des Vaderlands

Nederlander Arjan Brussee wordt weleens de godfather van de Nederlandse game-industrie genoemd. Niet voor niets: hij stond in de beginjaren aan de wieg van verschillende game-bedrijven, waarvan er één uitgroeide tot Neerlands grootste: Guerrilla Games. Brussee klom steeds hoger op de ladder en kreeg de ene na de andere boeiende functie. Nu heeft hij samen met wapenbroeder Cliff Bleszinski een eigen studio, en doet hij weer wat hij het liefste doet: games maken.

Offline zijn moet je leren

Onze computers worden steeds sneller, er zijn er meer van en we hebben er altijd ééntje in onze broekzak zitten. En toch zijn we niet per se productiever. Waarom niet? Bright-blogger Rutger Middendorp geeft les aan de Academie voor Popcultuur en probeerde daar een schifting te maken tussen goed en slecht gebruik van computers als hulpstuk. Wat kan iedereen die werkt of naar school gaat leren van zij bevindingen?

Robocup? Robolympics!

Japan is in 2020 gastland van de Olympische Spelen, maar met een beetje geluk nemen ook robots het dan tegen elkaar op. In hun eigen wedstrijd zullen robots laten zien wat ze in huis hebben. Maar in welke zin eigenlijk? Wordt het een sportwedstrijd met robots in de hoofdrol, of toch een nieuwe versie van Robot Wars waarbij de robots voor gladiator spelen?

Bluff your way into sociale fysica

Big Data, is dat nou vooral een theorie of kunnen we er in de praktijk ook wat mee bereiken? Absoluut dat tweede, volgens MIT-professor Alex Pentland tenminste. Hij ontwikkelde een nieuwe wetenschap op basis van Big Data: sociale fysica. Hij bekijkt daarbij werkelijk alle informatie die hij in handen kan krijgen, en komt daarbij tot nieuwe, verrassende inzichten. Lees in onze voorpublicatie voorbeelden van hoe sociale fysica ons kan helpen.

Meld je aan

Ons compacte webmagazine verschijnt om de week. Neem een abonnement en lees 24 edities per jaar voor slechts 24 euro. Daar word je wijzer van!

Bright Ideas is te lezen op alle apparaten met een scherm en internet. Ook kun je Bright Ideas makkelijk via onze vernieuwde apps voor Android en voor iOS lezen. Natuurlijk kun je binnen die apps met gratis nieuws ook een abonnement op Bright Ideas afsluiten.

Ga naar Bright Ideas