HitchBOT gaat lekker: al 2000 km liftend door Canada

HitchBOT gaat lekker: al 2000 km liftend door Canada

04-08-2014 10:44 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Mensen nemen de robot graag een stukje mee in de auto.

HitchBot vertrok iets meer dan een week geleden vanuit Halifax om al liftend naar Victoria te reizen. Dat gaat voorspoedig: het robotje heeft er al een derde van zijn reis opzitten. Zijn laatst bekende locatie was Wikwemikong, op zo'n 2 duizend kilometer afstand van het vertrekpunt. Nog 4 duizend te gaan.

Kletsen met een robot

Mensen die hitchBOT tegenkomen, kunnen hem een stukje meenemen. Op de website van de robot zijn instructies te vinden van wat ze moeten doen. Onderweg kletst hitchBOT over van alles en nog wat met de bestuurder, dankzij spraakherkenning en het gebruik van een Wikipedia-api om informatie te verzamelen. Als de robot wordt gevraagd waarom hij op reis is, antwoordt hij steevast met: "Daarom. Mijn familie wil zien of het mogelijk is. Ik hoop dat ik ze niet teleurstel."

Op weg naar familie

De 'familie' is een team van wetenschappers en kunstenaars onder leiding van professoren David Harris Smith en Frauke Zeller. Zij vroegen zich af of robots op mensen kunnen vertrouwen. Tot nu toe lijkt het er wel op: mensen nemen hitchBOT mee uit eten en laten hem de mooiste plekjes van het land zien. Op Facebook, Twitter of Instagram kun je de avonturen van de robot volgen.

Lees ook:

Deze robot lift in z'n eentje dwars door Canada

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s