Nu verboden in Rusland: anoniem op openbare wifi

Nu verboden in Rusland: anoniem op openbare wifi

08-08-2014 08:36 Laatste update: 08:48

tonie

Anoniem gebruik maken van publieke wifi-hotspots mag voortaan niet meer in Rusland.

Het regime van Vladimir Poetin legt het internetgebruik in het land verder aan banden. Publieke wifi-hotspots zijn nu aan de beurt. Op openbare plekken mogen Russen niet meer anoniem draadloos internetten. Premier Dmitri Medvedev heeft een decreet ondertekend die dit verbod instelt.

Wil je op internet, dan moet je je naam én legitimatiebewijs uploaden. Providers zijn verplicht dit in te voeren. Ook alle gebruikte mac-adressen van modems en routers moeten worden geregistreerd. De communicatie moet voor een half jaar worden bewaard.

Eerder nam Rusland ook al een wet aan die bloggers en socialmedia-gebruikers met meer dan drieduizend bezoekers per dag verplicht tot registratie als 'massamedia'. Zo kunnen ze beter in de gaten gehouden worden. Die wet is op 1 augustus ingegaan.

Verder wil de Russische regering dat bedrijven data van Russische gebruikers voortaan opslaan in het land zelf opslaan. Sociale netwerken als Twitter en Facebook lopen het risico om deze reden te worden geblokkeerd. Zij hebben nog geen kantoren in Rusland.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s