Aan deze boom groeien 40 soorten fruit

Aan deze boom groeien 40 soorten fruit

07-08-2014 13:03 Laatste update: 28-04-2018 04:45

De boom met 40 soorten fruit is innovatieve landbouw, kunstwerk en erfgoedbehoud in één.

Zo ziet een 'pruimkersamandelperzikboom' er dus uit. De Tree of 40 fruit is een haast magisch idee dat waarheid is geworden. Na 5 jaar verzamelen van 250 soorten fruitbomen, en het methodisch enten van die soorten op een enkele stam, is er nu een levende boom waarvan je pruimen, kersen, abrikozen, amandelen, perziken en meer kunt plukken.

De maker van de Tree of 40 Fruit heet Sam van Aken. Hij is geen ultramoderne boer gespecialiseerd in gewasveredeling uit de Noordoostpolder. Sam van Aken is een New Yorkse kunstenaar die dit naast als kunstwerk ook als onderzoeksproject en natuurbehoud ziet.

Van Aken groeide op een boerderij op, maar dacht tot 5 jaar terug decennialang niet aan landbouw. Tot een stuk grond met daarop vele verloren gegane soorten fruitbomen zou worden opgeheven. Hij pachtte het stuk grond en vulde de diversiteit aan soorten aan tot wel 250 stuks. Daarbij kwam hij erachter dat de huidige landbouw een enorme monocultuur is, voor sommige soorten moest hij vanuit New York naar Californië reizen. Soorten worden nu namelijk geoptimaliseerd op (in volgorde) 1. houdbaarheid, 2. portiegrootte, 3. smakelijke kleur en oh ja, de smaak.

Ieder kleurtje tak geeft een andere soort boom aan

De boom met 40 soorten fruit geeft volgorderlijk verschillende kleuren bloesem. Zo zien wij langer mooie bloemen. Ook de fruitoogst is verspreid over de tijd. In plaats van emmersvol kersen tot je ze echt niet meer kunt zien (en veilingen die een overschot dumpen om de prijs hoog te houden), oogst je nu een behapbare hoeveelheid van verschillende soorten steenfruit.

Een boom die ieder gezin een zomerlang voedt met seizoensfruit is bijzonder praktisch. Wie nu al uit de groentas, de krat, of andere seizoensfruit van de boer eet, kan dan in eigen behoefte voorzien.

Inmiddels zijn er 16 levende fruitbomen die stuk voor stuk meer dan 40 soorten steenfruit leveren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s