Wikipedia delete deze foto niet want 'de aap heeft copyright'

Wikipedia delete deze foto niet want 'de aap heeft copyright'

06-08-2014 16:00 Laatste update: 28-04-2018 04:45

De aap maakte een selfie, dus hij heeft het copyright, en niet de natuurfotograaf van wie de camera was, vindt Wikipedia.

De Britse natuurfotograaf David Slater bezocht Indonesië in 2011 om de kuifmakaak op de gevoelige plaat vast te leggen. De dieren kwamen naar hem toe en één van hen pakte zijn camera af. Hij maakte honderden foto's, de meeste wazig, maar één ervan was een fantastisch scherpe selfie. Het leverde Slate de nodige aandacht op in magazines, kranten, tv-shows en op websites.

Royalties

Nu is hij echter verwikkeld in een strijd met Wikimedia, omdat de organisatie achter Wikipedia de foto heeft opgenomen in de Wikimedia Commons-sectie, waar ruim 22 miljoen rechtenvrije foto's en video's staan, die voor iedereen gratis te gebruiken zijn. Maar Slater wil royalties zien van mensen die zijn foto gebruiken.

'De aap is de fotograaf'

Hij heeft al een aantal keer geklaagd bij Wikimedia dat hij de eigenaar is. Dat zien ze daar toch anders. "Als de aap de foto heeft genomen, ligt het auteursrecht bij hem en niet bij mij", zegt Slater. "Dat is althans hun argument. Ze beseffen niet dat dat niet aan hen is om te beslissen." Daarom sleept hij Wikimedia nu voor de rechter, wat hem zo'n 12.600 euro gaat kosten.

Dure grap

Volgens de fotograaf was de trip erg duur, maar heeft hij er tot nu toe weinig geld voor teruggezien. "Voor elke honderdduizend foto's die ik schiet, levert er altijd één een bedrag op waar ik van kan leven. Dit was zo'n foto: er wordt me simpelweg een jaarsalaris door de neus geboord."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s