Claimen bij Facebook te populair: limiet al bereikt

Claimen bij Facebook te populair: limiet al bereikt

06-08-2014 12:17 Laatste update: 28-04-2018 04:45

tonie

Wil je ook 500 euro claimen van Facebook wegens privacyschending? Dan ben je voorlopig 'te laat': de limiet is bereikt.

De rechtszaak Europe vs Facebook van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems blijkt inmiddels na een paar dagen bijna te populair. Volgens Schrems kunnen voorlopig maximaal 25 duizend EU-burgers zich bij de rechtszaak voegen. Dat aantal is inmiddels woensdagmiddag bereikt.

Veel Hollanders

Al ruim 20 duizend mensen hebben zich aangemeld, meldde Schrems hij woensdag (PDF). De meesten van hen zijn Duitsers (5287) gevolgd door, jawel, Nederlanders (2438). Volgens Schrems kost het tijd om elke individuele claim te verifieren en moet hij daarom een limiet stellen aan het aantal deelnemers.

Per persoon claimt Schrems 500 euro schadevergoeding wegens privacyschendingen van Facebook. Nu dus bij elkaar al 12,5 miljoen euro.

Privacywetten overtreden

Schrems stelt dat Facebook op meerdere punten de Europese privacyregelgeving heeft overtreden. Zo trackt de site bijvoorbeeld ook je surfgedrag buiten Facebook, op sites waar zijn like-knop staat. En zou er via apps data aan derden worden gelekt.

Een eerdere zaak die Schrems tegen Facebook in Ierland aanspande dient binnenkort bij het Europese Hof. In dat geval gaat het alleen over de vraag of Facebook zomaar data van Europese gebruikers in de VS mag opslaan en verwerken onder de zogeheten Safe Harbor-regeling. Facebook zou immers in de VS meedoen aan het PRISM-spionageprogramma van de inlichtingendienst NSA.

Verdienmodel

Facebook moet binnen 8 weken reageren, maar daarna zal het nog wel maanden duren voordat de behandeling van de zaak start. Deelname is gratis voor burgers, maar het advocatenbureau dat het proces voert vangt wel 20 procent van het uiteindelijk uitgekeerde bedrag aan schadevergoeding.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s