Al 650 Nederlanders claimen geld bij Facebook

Al 650 Nederlanders claimen geld bij Facebook

05-08-2014 08:51 Laatste update: 28-04-2018 04:45

tonie

Ook Nederlanders voegen zich bij Europese rechtszaak tegen Facebook. Want er valt wellicht 500 euro schadevergoeding per persoon te halen.

Bijna 650 Nederlanders eisen geld van Facebook, meldt de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems aan BNR. Daarmee zou Nederland na Duitstalige landen een van de hoogste aantal deelnemers hebben in Schrems' strafzaak 'Europa vs Facebook'. In totaal staat de teller op meer dan 12 duizend. Iedereen kan aanhaken. Voor elke deelnemer claimt Schrems een schadevergoeding van 500 euro, in totaal nu dus al 6 miljoen euro.

Schrems stelt in Europe vs Facebook dat het sociale netwerk op meerdere punten de Europese privacyregelgeving overtreedt. Zo trackt de site bijvoorbeeld ook je surfgedrag buiten Facebook, op sites waar zijn like-knop staat.

Van Ierland naar de NSA

Een eerdere zaak die Schrems tegen Facebook in Ierland aanspande dient binnenkort bij het Europese Hof. In dat geval gaat het alleen over de vraag of Facebook zomaar data van Europese gebruikers in de VS mag opslaan en verwerken onder de zogeheten Safe Harbor-regeling.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom denkt dat de Oosterijker met zijn zaken best een goede kans maakt, zegt BoF-directeur Hans de Zwart tegen BNR: "Facebook is een Europees bedrijf, gevestigd in Ierland. Alle Facebook-gebruikers die niet uit de VS komen zijn klant in Ierland. En Facebook houdt zich bijvoorbeeld met de gebruikersvoorwaarden niet aan de wetgeving. Facebook doet mee aan het PRISM-programma van de NSA. Facebook lekt data aan derden via apps: allemaal manieren die niet kunnen."

Verdienmodel achter de zaak

Facebook moet binnen 8 weken reageren, daarna kan het nog enkele maanden duren voordat de behandeling van de zaak dient. Meeclaimen is voor Facebook-gebruikers gratis. Het bureau ROLAND ProzessFinanz betaalt de proceskosten, maar pakt ook 20 procent van het uiteindelijk toegekende bedrag aan schadevergoeding.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s